Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Antony Blinken

SAD priznaju Madurovog protukandidata pobjednikom na izborima u Venecueli

antony blinken
Foto: Pixsell

Spor oko rezultata predsjedničkih izbora izazvao je proteste u Venecueli. Izborno vijeće Venecuele proglasilo je Madura, koji je na vlasti od 2013., pobjednikom izbora 28. jula s 51 posto glasova

Sjedinjene Američke Države priznaju protukandidata venecuelanskog predsjednika Nicolása Madura, opozicionog kandidata Edmunda Gonzáleza Urrutija pobjednikom spornih predsjedničkih izbora u Venecueli, odbacujući Madurovu tvrdnju o pobjedi.

-S obzirom na velike dokaze, jasno je Sjedinjenim Državama i, što je najvažnije, venecuelanskom narodu da je Edmundo González Urrutia osvojio najviše glasova na predsjedničkim izborima u Venecueli 28. jula – rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u izjavi u četvrtak, prenosi Euractiv.

Saopćenje iz Washingtona nije otišlo dalje od čestitki za “uspješnu kampanju”.

Spor oko rezultata predsjedničkih izbora izazvao je proteste u Venecueli. Izborno vijeće Venecuele proglasilo je Madura, koji je na vlasti od 2013., pobjednikom izbora 28. jula s 51 posto glasova.

Međutim, opozicija u zemlji kaže da zbir od oko 90 posto glasova pokazuje da je Gonzalez dobio više nego dvostruko veću podršku od sadašnjeg predsjednika, u skladu s nezavisnim ispitivanjem javnog mnijenja provedenim prije izbora.

Opozicija je objavila detaljne rezultate na javnoj web stranici, dok vlada do sada nije podijelila nikakve informacije osim nacionalnog ukupnog broja glasova za svakog kandidata.