Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD okovane ledom: Niska temperatura i tokom vikenda

zima usa

Američke meteorološke službe najavljuju da će se niska temperatura vazduha, ponegdje i do minus 30 stepeni Celzijusa, zadržati i tokom vikenda duž istočne obale SAD koje se oporavljaju od velike snježne oluje koja je donijela obilne padavine, snažne udare vjetra i poplave.

Meteorolozi ističu da bi temperatura od minus 15 do minus 25 stepeni Celzijusa mogla zahvatiti područje od Philadelphije do Bostona, a da se u državama poput Merilenda i Virginije očekuje rast temperature od deset do 15 stepeni Celzijusa.

Hladan vjetar mogao bi izazvati osjećaj da je temperatura pala i na minus 35 stepeni Celzijusa u brdima Berkshire u zapadnom dijelu države Massachusetts.

Olujni vjetrovi koji su tokom sedmice zahvatili SAD duvali su brzinom većom od 113 kilometara na čas i u pojedinim dijelovima palo je 46 centimetara snijega zbog čega su brojne škole i firme ostale zatvorene, a otkazan je veliki broj željezničkih linija i letova te prekida u dovodu električne energije.

Letovi su danas nastavljeni na aerodromima duž istočne obale SAD.

Zvaničnici države Massachusetts istakli su da je zbog oluje pukao glavni kanalizacioni odvod nakon čega se u luku Nantaket izlilo više od milion galona neobrađene otpadne vode. U Glosteru sjeverno od Bostona uništeno je više od 50 automobila kada je usljed snažnog naleta vode parking prekrila bujica slane vode.

Nacionalna administracija za okeane i atmosferu potvrdila je da su nivoi vode u Bostonu premašili rekord tokom velike mećave 1978. godine.

Najmanje deset osoba poginulo je u nesrećama izazvanim niskom temperaturom, uključujući 13-godišnju djevojčicu koja se ugušia od ugljen monoksida u stambenoj zgradi u Pert Amboju u državi New Jersey.

Za sutra je najavljena najniža temperatura od Portlanda u Meinu do Washingtoba. Tokom sedmice očekuje se razvedravanje i rast temperature.