Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD: Izbori u Siriji nisu „vjerodostojni niti fer“

John Kirby

John Kirby, portparol State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država, rekao je da parlamentarni izbor u Siriji nisu „vjerodostojni niti fer“ sve dok je Bashar al-Assad na vlasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na press konferenciji, on je istakao da se izbori koje je provela sirijska vlast na dijelu teritorije te zemlje ne mogu nazvati slobodnim, jer su ljudi u Siriji pod stalnim napadima koje izvodi njihova vlast.

„Iskreno rečeno, ni milioni Sirijaca nisu u svojoj zemlji. Neće učestvovati u svojim izborima, jer su napustili zemlju, napustili domove, svoje zajednice“, kazao je Kirby.

Kirby je predložio da se krene naprijed s mirovnim pregovorima u Ženevi kojima se nastoji pronaći političko rješenje za ratom razorenu zemlju.

„Želimo da vidimo da režim i opozicija i dalje imaju dijalog o odgovarajućem procesu tranzicije koji će nas odvesti do novog ustava“, kazao je portparol State Departmenta.

Tek nakon što se to postigne kroz razgovore u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, mogu biti održani fer i slobodni izbori u Siriji, u koje će biti uključena sirijska dijaspora kao glasačko tijelo, dodao je.

Razgovori o rješavanju sirijske krize u Ženevi nastoje privoliti sirijsku vladu i opoziciju da pronađu mapu puta za političku tranziciju u toj zemlji.

Kirbyjevi komenatari dolaze dan nakon što održani parlamentarni izbori samo u područjima Sirije koje kontroliše sirijska vlada.