Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Generalni sekretar NATO-a

Rutte potvrdio da su sjevernokorejski vojnici ušli u Rusiju

Foto: Screenshot

Rutte je izjavio da je raspoređivanje sjevernokorejskih trupa znak “rastućeg očaja” od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina

Generalni sekretar NATO-a Mark Rutte potvrdio je u ponedjeljak da su sjevernokorejski vojnici poslani u Rusiju i da su sjevernokorejske vojne jedinice raspoređene u regiji Kursk.

-Produbljivanje vojne saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje prijetnja je i indo-pacifičkoj i euroatlantskoj sigurnosti – izjavio je Rutte novinarima nakon što su zvaničnici i diplomati NATO-a saslušali brifing južnokorejske delegacije.

Ukrajinske snage izvele su veliki upad u Kursk u augustu i od tada su ostali u regiji.

Iran najavio odgovor na izraelski napad

Biden pozvao na kraj eskalacije


Iran najavio odgovor na izraelski napad

Rutte je kazao da sjevernokorejsko raspoređivanje predstavlja “značajnu eskalaciju” umiješanosti Pyongyanga u “ruski ilegalni rat” u Ukrajini, kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i “opasno širenje” rata.

Rutte je izjavio da je raspoređivanje sjevernokorejskih trupa znak “rastućeg očaja” od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina.

-Više od 600.000 ruskih vojnika ubijeno je ili ranjeno u Putinovom ratu i on nije u stanju održati svoj napad na Ukrajinu bez strane podrške – kazao je Rutte.

Kremlj je odbacio izvještaje o raspoređivanju sjevernokorejskih trupa kao “lažne vijesti”. Putin, međutim, u četvrtak nije negirao da su sjevernokorejski vojnici trenutno u Rusiji i kazao je da je stvar Moskve kako će provesti ugovor o partnerstvu s Pyongyangom.

Sjevernokorejski predstavnik u Ujedinjenim nacijama u New Yorku nazvao je te izvještaje “neutemeljenim glasinama”, prenosi Reuters.