Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

propagandna mašinerija

Rusko objašnjenje katastrofe kod Kharkiva: U taktičkom povlačenju ubili smo 2.000 Ukrajinaca?!

New Project (87)

To je učinjeno “radi postizanja navedenih ciljeva specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa”, rekao je Konašenkov

Vladimir Putin ne bi učestvovao u raznim događajima povodom Dana grada Moskve da je situacija na frontama bila kritična, piše danas moskovska Pravda.

Ministarstvo dbrane Ruske Federacije jučer je prvi put u tri dana objasnilo situaciju u regiji Harkov. Portparol Igor Konashenkov je povlačenje ruskih trupa pred naletom ukrajinske vojske na khrakivskom frontu objasnio “provedenom operacijom za smanjenje i prebacivanje trupa iz rejona Izyum-Balakliya na teritoriju takozvane DNR-a” te je “provedeno je niz odvraćanja i pokaznih aktivnosti s prikazom stvarnih akcija jedinica”?!

To je učinjeno “radi postizanja navedenih ciljeva specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa”, rekao je Konašenkov.

Rusko Ministarstvo odbrane javnosti je saopštili da su trupe koje su u paničnom bijegu u posljednja četiri dana napustile više od 3.000 kvadratnih kilometara okupirane teritorije “povučene iz regije Kharkiv posebno za ofanzivne operacije u takozvanoj DPR”.

“Odluka o povlačenju jedinica ruskih oružanih snaga iz Balaklyie i Izyuma donesena je radi nagomilavanja snaga u smjeru Donjecka”, objasnilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Povlačenjem iz Izyuma ruska vojska je izgubila mogućnost da napadne Slavyansk, Bakhmut i Kramatorsk sa sjevera. Prema onome što je ruskoj javnosti juče “objasnio” Koneškov, ruska vojska je odlučila da se taktički povuče kako bi Ukrajince u “slavyanskom džepu” napala s čela, a ne iz više smjerova?!

Vjerovali ili ne, jučer je Koneškov ruskoj javnosti “pojasnio” da je u protekla tri dana likvidirano “dvije hiljade ukrajinskih nacionalista i stranih plaćenika”, kao i da je “uništeno više od stotinu jedinica oklopne tehnike i topništva Oružanih snaga Ukrajine”.

Moskovska pravda se na kraju svog teksta osvrće i na ono što je ruski diktator Vladimir Putin radio dok se njegova vojska “taktički pregrupisavala” pred naletom Ukrajinaca! Putin je jučer povodom Dana Moskve učestvovao i na otvaranju ringišpila.

“Teško je vjerovati da bi Vladimir Putin učestvovao u raznim događanjima povodom Dana grada Moskve da je situacija na frontu bila kritična. Dakle, plan postoji, vjerujmo predsjedniku”.

Izgubili 3.000 kvadratnih kilometara okupiranih teritorija

Institut za proučavanje rata objavio je podatak kako su Ukrajinci povratili više teritorija u pet dana nego što su Rusiske snage okupirale od aprila.

“Ukrajina je probila ruske linije do 70 kilometara u dubinu i zauzela preko 3.000 kvadratnih kilometara od 6. septembra, zauzimajući više teritorija nego u svim ruskim operacijama od aprila ove godine”, stoji u analizi. Pogledajte u nastavku simulaciju šta se zapravo desilo na teritoriju Ukrajine zadnjih pet dana…