Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija tajnom akcijom izvlači Mladića iz Haaga?

Ratko Mladic

Rusija poduzima tajnu akciju kako bi, bar privremeno, izvukla ratnog zločinca generala Ratka Mladića iz sheveningenskog zatvora te ga dovela na liječenje u Moskvu, piše moskovski list “Istina”.

Naime, nedavno su u posjetu “srebreničkom krvniku” Ratku Mladiću u Haagu bili akademkinja iz Ruske akademije znanosti i poznata prosrpska lobistica Jelena Guskova te zastupnik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin, koji predvodi ruski Komitet za zaštitu generala Mladića.

Prekinuto suđenje

Oni su, kako pišu moskovski mediji, s vodstvom Haaškog suda dogovorili da sredinom lipnja u Nizozemsku doputuje skupina ruskih liječnika koji bi pregledali Ratka Mladića te pripremili da ga se najkasnije u augustu  dopremi u Moskvu na liječenje. Naime, u kolovozu zaposlenici Haaškog suda idu na kolektivni godišnji odmor.

[quote_right]Kako je kazao Pavel Dorohin, u akciju dovođenja Mladića na oporavak u Moskvu uključio se i ruski predsjednik Vladimir Putin, ali “i neki drugi strani državnici”[/quote_right]

Inače, ruski mediji pišu kako je Ratko Mladić teško bolestan, navodno se, kao i kod Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja, radi o raku u terminalnoj fazi. Suđenje Ratku Mladiću već je više puta prekidano zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja. Kako je kazao Pavel Dorohin, Mladić bi na liječenju u Moskvi proboravio najmanje jedan mjesec, a Rusija bi, kako se čini, jamčila za njegov transport te za kasniji povratak u haaški pritvor, prenosi Jutarnji list.

Ovo nije prvi takav pokušaj da se Mladića izvuče na liječenje u Moskvu, a Rusija čak o tome vodi pregovore s predstavnicima NATO-a. Sugovornik sedmičnika “Istina” kaže kako su to praktički jedini pregovori Rusije i NATO saveza otkad su zbog ukrajinske krize odnosi Moskve i Zapada pali na najnižu, gotovo hladnoratovsku razinu. Dorohin je kazao kako “operacija Mladićeva prebacivanja u Moskvu nije samo zdravstvene naravi, nego i vrlo delikatno političko pitanje”.

Privremeno liječenje

Kako je kazao Pavel Dorohin, u akciju dovođenja Mladića na oporavak u Moskvu uključio se i ruski predsjednik Vladimir Putin, ali “i neki drugi strani državnici”. Dorohin je ispričao kako je razgovarao s nekoliko dužnosnika Haaškog suda, koji nisu neskloni da Mladić otputuje na liječenje u Moskvu, ali odluka ovisiti i o liječničkom pregledu u srpnju.

Inače, Haaški sud je već na “privremeno liječenje” pustio i drugu dvojicu srpskih ratnih zločinaca, Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja. No, zbog prekršenih uvjeta privremenog puštanja na slobodu Tužiteljstvo je zatražilo njegov hitan povratak u Haag.