Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija pozdravila “dramatični obrat” u sirijskom sukobu

rusija-sirija
Ilustracija

Rusija je u ponedjeljak pozdravila, kako ga je nazvala, “dramatični obrat” u sirijskom sukobu, navodeći da je sirijska vojska uz pomoć Moskve na putu da protjera militante iz centralnog dijela zemlje.

U saopćenju koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane, general pukovnik Sergej Rudskoj navodi da je pokrajina Aleppo potpuno oslobođena, s kontrolom više od 50 naseljenih centara i s više od 2.700 kvadratnih kilometara vraćene teritorije.

– U proteklom mjesecu desio se dramatičan obrat u Siriji . Uz podršku ruskog zrakoplovstva, sirijske snage ostvarile su niz značajnih uspjeha i nanijele su težak poraz velikoj grupi boraca Islamske države u centralnom djelu Sirije – izjavio je Rudskoj.

Nakon što su se borci Islamske države koncentrirali u Deir al-Zoru, tvrdi on, Rusija je pojačala izviđačke letove i zračne udare u regiji, a sirijska vojska primiče se militantnoj grupi s tri strane.

Rudskoj je kazao da sirijska vojska napreduje tempom od 30 do 40 kilometara ili više u svaka 24 sata i da ,uz rusku pomoć, koristi nove taktike na bojnom polju kao što su iznenadna slijetanja helikopterom.

– Glavni cilj je uništiti posljednje uporište terorista u regiji Deir al-Zor – izjavio je Rudskoj, prenosi Reuters.

Sirijska opozicija u Rijadu o programu koji će biti temelj za pregovore

Tri sirijska opoziciona tabora u ponedjeljak su se sastala u Rijadu u pokušaju da stvore jedinstveni front za, kako se u UN-u nadaju, novi krug mirovnih pregovora od suštinskog značaja, u oktobru.

Visoki prregovarački komitet (HNC) koji uživa saudijsku podršku održao je višesatni sasatanak u Rijadu s delegacijama dva ostala umjerena tabora, takozvanim kairskim i moskovskim grupama.

Mirovni posrednik UN-a za Siriju Staffan de Mistura pokušava da ujedini opoziciju kako bi razvio pragmatičnu pregovaračku strategiju nakon što je bio domaćin sedam rundi uglavnom neuspješnih pregovora.

– Cilj sastanka je postizanje sporazuma o političkom programu koji će biti temelj za pregovore. Ključno pitanje je pozicija (predsjednika) Bashara Assada – izjavio je čelnik sirijske opozicije Ahmed Ramadan za AFP u ovoj sedmici.