Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusija obustavila trajektnu liniju prema Krimu nakon brutalnog ukrajinskog napada

krim napad na tanker
FOTO: Screenshot

Trajekt je prevozio 30 željezničkih vagona natovarenih gorivom, saopćio je Fjodor Babenkov, načelnik općine grada Temrjuka koji uključuje luku

Rusija je obustavila trajektnu liniju između južne Rusije i Krima nakon što je u ukrajinskom napadu prethodnog dana pogođen brod natovaren željezničkim vagonima s gorivom, saopćilo je u petak rusko ministarstvo saobraćaja.

Ukrajinska mornarica saopćila je u petak da je uništila trajekt u luci Kavkaz u ruskoj regiji Krasnodar, jednom od najvećih izlaza Rusije na Crno more, za koji je navela da je korišten za dostavu goriva i oružja na Krim, koji je Rusija okupiralala i pripojila od Ukrajine u 2014. godini.

Rusko ministarstvo saobraćaja objavilo je u saopćenju da je trajektna služba za Krim privremeno obustavljena dok traju radovi na raščišćavanju.

Navodi se da bi se u međuvremenu mogla koristiti alternativna kopnena ruta za slanje tereta na Krim.

Državna novinska agencija RIA, pozivajući se na službe za vanredne situacije, rekla je da požar izazvan ukrajinskim napadom “praktički” nije utjecao na infrastrukturu luke, ali da je trajekt koji su napale ukrajinske snage bio napola potopljen.

Lokalne vlasti su ranije saopćile da je potonuo.

Trajekt je prevozio 30 željezničkih vagona natovarenih gorivom, saopćio je Fjodor Babenkov, načelnik općine grada Temrjuka koji uključuje luku.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije saopćilo je u četvrtak da je 17 osoba spašeno nakon napada, i da jedna osoba nije pronađena, prenosi Reuters.