Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusi: Zauzeli smo grad Krasnohorivku, Ukrajinci drže još samo nekoliko ulica

krasnohorivka mapa
FOTO: Twitter

Vojni kanal Deep State, koji se smatra bliskim ukrajinskoj vladi, potvrdio je napredak na aplikaciji Telegram

Ruski vojnici zauzeli su skoro cijeli grad Krasnohorivku zapadno od grada Donjecka, što predstavlja nastavak napredovanja u istočnoj Ukrajini, objavila je ruska državna novinska agencija TASS. Grad, smješten oko 25 kilometara zapadno od Donjecka koji je do 2014. pod okupacijom Rusa, u ruskim je rukama izuzev nekoliko ulica, tvrdi TASS pozivajući se na vojne izvještaje.

U izvještajima se navodi da su se ukrajinske snage predale i da su zarobljene. U gradu je još bilo puno civila, a neki od njih odvedeni su u druge dijelove regije koje je okupirala Rusija, izvijestio je TASS.

Ruske snage izvještavaju posljednjih sedmica o postepenom napredovanju u regiji.

Vojni kanal Deep State, koji se smatra bliskim ukrajinskoj vladi, potvrdio je napredak na aplikaciji Telegram. Ruska borbena vozila snimljena su u sjevernim dijelovima grada, u blizini nekoliko ulica koje su još uvijek pod ukrajinskom kontrolom.

Nakon ruskog zauzimanja Marinke krajem 2023. i pada Avdijivke u februaru 2024., Krasnohorivka je bila posljednje uporište Ukrajine u ovom sektoru ratišta.

Iako je Rusija formalno anektirala regije Donjeck, Luhansk, Zaporižju i Herson protivno međunarodnom pravu, ona nema punu kontrolu nad njima. Nakon što je 2014. okupirala poluostrvo Krim i dijelove Donjecka i Luhanska, Rusija je u februru 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu koja se odupire uz zapadnu vojnu i finansijsku pomoć.