Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija

Putinova luksuzna vila u Sočiju iznenada sravnjena sa zemljom: “Istinski se boji”

putin rezidencija soci
Foto: Proekt

Iako je rezidencija potpuno uništena, izvještaj Proekta naglašava da ostaje mnogo neodgovorenih pitanja

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpuno je sravnio sa zemljom jednu od svojih palača, navodno zbog straha da boravi u njoj jer se rezidencija nalazi u dometu ukrajinskih dronova. Prema novoj istrazi nezavisnog medija Proekt, prenosi Daily Mail, Putin se “istinski boji” da bi mogao postati meta napada dronom kojim upravlja Kijev.

Putin je posljednjih godina često boravio u Bočarovom Ručeju (Bočarov Potok), rezidenciji s pogledom na Crno more u Sočiju. Međutim palača je iznenada srušena buldožerom, a nove satelitske snimke do kojih je došao Proekt pokazuju da je na tom mjestu sada velika jama.

Izvještaj tvrdi da Putin izbjegava Soči i Krasnodarsku regiju od prošle godine, kada su ukrajinski dronovi intenzivirali napade na rusku teritoriju. Ukrajinski zračni napadi pogodili su različite ciljeve u području Sočija i Gelendžika, što je dovelo do toga da Putin prestane posjećivati ove regije uprkos sofisticiranim sistemima protuzračne odbrane koji štite njegove rezidencije.

Srušena u februaru

Palača Bočarov Ručej srušena je tokom februara i marta ove godine. Iako je rezidencija potpuno uništena, izvještaj Proekta naglašava da ostaje mnogo neodgovorenih pitanja.

“Prije svega, zašto je trebalo rušiti luksuznu rezidenciju koja je renovirana prije 10 godina? Odgovor je, vjerovatno, očigledan… Zbog napada bespilotnim letjelicama predsjednik se boji biti na crnomorskoj obali Krasnodarskog kraja”, navodi se u izvještaju.

“Putinov poznanik potvrdio je za Proekt da se predsjednik zaista boji letjeti na jug”, stoji u daljnjem izvještaju.

Također se nagađa da je Putin srušio Bočarov Ručej s namjerom da na istom mjestu izgradi novu, još luksuzniju palaču, koja bi mogla sadržavati sigurnije bunkere. Prema Proektu, ruska javnost nije obaviještena o rušenju Bočarovog Ručeja jer se Putinove rezidencije nalaze u zaštićenim područjima.