Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin ukinuo niz ekonomskih sancija Turskoj

putin erdogan

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas odluku kojom je ukinuo niz ekonomskih sankcija prema Republici Turskoj i državljanima te zemlje.

Ured Kremlja za odnose s javnošću saopćio je kako je Putinovom odlukom ukinuta zabrana zapošljavanja turskih državljana, te uklonjena zabrana rada turskih kompanija u nekim sektorima u Rusiji.

Putin je današnjom odlukom naredio ruskom Ministarstvu vanjskih poslova da u saradnji sa turskim resornim ministarstvom obnovi sporazum o slobodnom kretanju ljudi iz 2010. godine, prenosi TRT.

Turski državljani će tako moći u Rusiju putovati bez viza, a isto će moći i uposlenici turskih zrakoplovnih kompanija.

Odnosi Turske i Rusije ozbiljno su narušeni nakon što su turski borbeni avioni 24. novembra 2015. godine presreli, a potom i oborili ruski avion Su-22, koji je povrijedio turski zračni prostor u pograničnom području sa Sirijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je potom naredio restriktivne mjere na prehrambene proizvode, kraj bezviznog režima i pozvao ruske turiste da ne ljetuju u Turskoj.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je tokom posjete Moskvi u martu, nakon što je potpisan niz bilateralnih sporazuma između Turske i Rusije, istakao kako očekuje da Rusija u potpunosti ukloni ograničenja vezana za odnose sa Turskom.