Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova faza rata

“Putin je u šoku”: Ukrajinci upali u Rusiju prije devet dana i ne staju. Imaju li Rusi odgovor?

Foto: X

Rusija ne samo da ne uspijeva potisnuti Ukrajince preko granice nego se čini da je nesposobna čak i zaustaviti ukrajinsko napredovanje

Ruski predsjednik Putin je u “apsolutnom šoku” nakon upada ukrajinskih snaga u Kursk, rekao je bivši ruski premijer i Putinov kritičar za BBC News. Mihail Kasjanov kaže da se radi o “ozbiljnom psihološkom udarcu” za Putina.

Kasjanov je bio premijer Rusije između 2000. i 2004., dok je Putin bio predsjednik, a sada vodi opozicionu stranku Narodne slobode iz Latvije.

Putin bi mogao odgovoriti “bombardiranjem nekog ukrajinskog grada ili nekim drugim potezom, koji bi mogao biti jako bolan za Ukrajince”, kaže Kasjanov.

Upali prije devet dana

Podsjetimo, ukrajinske snage su prije punih devet dana upale preko granice u rusku regiju Kursk. Osvojile su skoro 1.000 kvadratnih kilometara teritorija te desetine mjesta, među kojima je i važno logističko i energetsko čvorište Sudža.

Rusija ne samo da ne uspijeva potisnuti Ukrajince preko granice nego se čini da je nesposobna čak i zaustaviti ukrajinsko napredovanje.

Državna televizija prikazala je slike ruskih tenkova koji se kreću prema regiji Kursk, ali nezavisni analitičari kažu da ruska vojska nema dovoljno rezervi za opsežnu operaciju potiskivanja nezanemarivih ukrajinskih snaga.

Majke ruskih regruta govore novinarima da će njihovi sinovi uskoro biti poslani u regiju. Kako navodi BBC u analizi situacije, teško da je riječ o elitnim snagama potrebnim za odbijanje iskusnih ukrajinskih snaga sa značajnim borbenim iskustvom iz zadnje dvije i pol godine.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci Rusija je provodila vlastitu ofanzivu u istočnoj Ukrajini. Ruski zapovjednici slali su ogromne količine ljudstva na ukrajinske odbrambene linije kako bi zauzeli nekoliko kilometara teritorija.

Rusi nemaju puno rezervi

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je da je Rusija izgubila 70.000 ljudi u samo dva mjeseca – u prosjeku oko 1000 dnevno. Rusija, čini se, nema previše rezervi.

Vojni stručnjaci kažu da Ukrajina ima bolje obavještajne podatke, uključujući podatke zapadnih saveznika, i bolje obučene vojnike. Njegova komandnta struktura učinkovitija je od ruske. Ukrajinci su započeli svoj napad na najslabijoj tački u ruskim linijama, a njihove vrlo agilne snage uspjele su se probiti duboko u rusku teritoriju.

Prošle godine Wagnerovi plaćenici Jevgenija Prigožina pobunili su se i marširali stotinama kilometara prema Moskvi. Tada, kao i sada, ruska vojska činila se nemoćnom da ih zaustavi.

Ukrajina: Rusi zbog našeg upada povlače snage

Rusija je povukla rezerve s ključnih područja bojišta u Ukrajini i na okupiranom Krimu u pokušaju da zadrži ukrajinsko napredovanje na ruskom teritoriju, rekao je danas ukrajinski vojni zapovjednik za CNN.

Dmitro Holod, komandant bojne “Slavuj”, rekao je CNN-ovom timu na terenu u ukrajinskoj regiji Sumi da vojska ima informacije koje sugeriraju da se ruski vojnici povlače iz Zaporižja, s Krima i iz Harkivske oblasti kako bi se zaustavilo kontinuirano napredovanje Ukrajine u ruskoj regiji Kursk.

-Rusi sada pokušavaju zaustaviti naše napredovanje; povukli su pričuvu, što koristil našim odbrambenim snagama na drugim područjima, jer je tamo postalo lakše raditi, rekao je, pa dodao:

-Naravno da će nam biti teže proći dalje, ali ćemo ipak proći.

Holod je rekao da se njegova jedinica pridružila ukrajinskim snagama prvog dana iznenadnog prekograničnog upada u Rusiju i da je tek danas napustio regiju Kursk.

Ruske snage bile su šokirane “brzim napredovanjem” Ukrajine, rekao je Holod, dodajući:

-Nakon taktičkih bitaka su se dragovoljno su se predali našim odbrambenim snagama.

-Iz nekog razloga su spremni umrijeti za našu zemlju, ali nisu bili spremni umrijeti za vlastitu, dodao je.