Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

John Bolton

“Putin će sam sebi potpisati smrtnu presudu ako upotrijebi nuklearno oružje, to treba javno reći”

jonh bolton
FOTO: Screenshot
John Bolton

Trumpu se ne sviđa da Ukrajina može odbiti ovaj čin ničim izazvane agresije Rusije i mislim da to grije srce Vladimira Putina

John Bolton, bivši američki ambasador i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa, dao je intervju za Times Radio u kojem je govorio i o ratu u Ukrajini koji Rusija vodi više od dvije i po godine.

Bolton tvrdi da Zapad pada u Putinove ruke kada pokazuje bojazan od njegovih “eskalirajućih prijetnji”.

“Zapad je potpuno zaboravio ili ignorira kako funkcionira nuklearno odvraćanje, koje se temeljno temelji na strateškoj dvosmislenosti. Na kraju je francuski predsjednik Emmanuel Macron došao do te spoznaje i izrekao ono svoje “sve opcije na stolu” u vezi s Rusijom. Rusija nikada nije suvislo reagirala na Macronovu izjavu i ne može”, jer kako kaže John Bolton, “vojne i nuklearne mogućnosti Zapada daleko su veće od ruskih”.

“Uz bilo kakvu nuklearnu ucjenu ili prijetnju, to se mora reći lično i javno – ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, Vladimir Putin će sam sebi potpisati smrtnu presudu”, kazao je Bolton.

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao je da je odgovor bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na pitanje želi li da Ukrajina dobije rat protiv Rusije “zagrijao srce ruskog predsjednika Vladimira Putina”.

Trump nije želio reći tokom predsjedničke debate nada li se da će Ukrajina dobiti rat.

“Nije voljan reći kakvo je trenutno američko stajalište”, rekao je Bolton. “Njemu se ne sviđa da Ukrajina može odbiti ovaj čin ničim izazvane agresije Rusije i mislim da to grije srce Vladimira Putina.”

Da sam Putin ispijao bih votku da proslavim JD Vancea

Bolton je također primijetio da je Trumpov protukandidat JD Vance u intervjuu rekao da će podržati formiranje demilitarizirane zone i ohrabriti Ukrajinu da odustane od nade da će se pridružiti NATO-u. Vance je rekao da bi plan spriječio novu rusku invaziju i okončao rat.

Ali Bolton ne vjeruje da je to prava strategija.

“Da sam na mjestu Vladimira Putina, ne samo da bih bio jako sretan s onim što Trump nije rekao u utorak, nego bih upravo sada ispijao votku da proslavim JD Vancea”, rekao je.

Bolton, koji je 2018. i 2019. bio Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je da je politika predsjednika Joea Bidena u vezi s Ukrajinom “usmjereno tačna, ali dvije i po godine nije dobro provedena”.