Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

william burns

Prvi čovjek CIA-e: Ne treba strahovati od ruskih prijetnji nuklearnom eskalacijom

Foto: X

Burns je izjavio da su SAD ignorisale ruske prijetnje o korištenju nuklearnih bombi na jesen 2022, kada su ruske snage bile primorane da napuste Herson, ali ubrzo nakon toga se formirala linija fronta, prenosi Guardian

Šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns izjavio je da Zapad ne treba da strahuje od ruskih prijetnji korištenjem nuklearnog oružja i najavio je nove prijedloge o primirju u Pojasu Gaze u narednih nekoliko dana.

On je to rekao u subotu, gde je, u pratnji šefa britanskog MI6 Richarda Moorea, prisustvovao događaju koji je organizovao Financial Times u Londonu.

Odgovarajući na pitanje da li bi se u Washingtonu i drugim zapadnim prijestonicama javila veća zabrinutost od eskalacije rata ukoliko se Ukrajini dozvoli da koristi dugometne rakete unutar ruske teritorije, Burns je istakao da rizik od eskalacije ne treba shvatiti olako, ali da nema razloga za strah.

“Putin je siledžija”

– Putin je siledžija. On će nastaviti da zvecka oružje, s vremena na vrijeme. Ne možemo sebi dozvoliti da budemo zastrašeni tim zveckanjem. SAD su pružile ogromnu podršku Ukrajini i siguran sam da će predsjednik razmotriti druge načine na koje možemo da ih podržimo, ocijenio je šef CIA.

Burns je izjavio da su SAD ignorisale ruske prijetnje o korištenju nuklearnih bombi na jesen 2022, kada su ruske snage bile primorane da napuste Herson, ali ubrzo nakon toga se formirala linija fronta, prenosi Guardian.

On je rekao da ga je tada američki predsjednik Joe Biden poslao da prenese direktno upozorenje na posljedice te eskalacije Sergeju Nariškinu, šefu ruske spoljne obavještajne službe, na sastanku u Turskoj u novembru 2022.

Bijela kuća je do sada oklijevala da dozvoli upotrebu raketa “Storm Shadow” i drugih projektila dugog dometa unutar Rusije, kao što su Atacms američke proizvodnje, uprkos ponovljenim molbama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Burns je također izrazio zabrinutost o mogućnosti iranske isporuke balističke rakete Rusiji, ali nije potvrdio da li CIA smatra da se to već dogodilo.

Prekid vatre u Gazi

Direktor CIA je rekao da SAD naporno rade na novim prijedlozima za prekid vatre u Gazi, uz nove “tekstove i kreativne formule”.

Novi plan, koji je osmišljen uz pomoć posrednika iz Katara i Egipta, pojaviće se, ”u narednih nekoliko dana“, tvrdi on.

Dodao je da nije poznato da li su premijer Izraela Benjamin Netanyjahu i lider Hamasa Jahja Sinvar voljni da zaključe sporazum o primirju i povratku izraelskih talaca.

Burns je ocijenio da je Izrael u posljednjih 11 mjeseci uspeo da uništi veliki dio vojne sposobnosti Hamasa, ali da ta grupa i dalje postoji jer nije samo ”pokret, već i ideja”.

On je predložio da se ta ”ideja ubije boljom idejom”, dajući Palestincima dugoročne nade, piše Gurdian.