Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon ubistva policajca

Priština tvrdi da je opkolila 30 naoružanih osoba, napadi na sjeveru Kosova se nastavljaju

kosovksa policija zvecan policija
Foto: Screenshot/ YouTube

Kurti kaže da se radi o profesionalnoj policiji i vojsci, da se nalaze unutar i okolo manastira Banjska i da se čeka njihova predaja

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je na konferenciji za novinare da je nedjelja težak dan za Kosovo.

“Ubistvo policajca treba pretvoriti u još veći angažman u borbi protiv bandi, ilegalnih struktura, kriminala i terorizma, koji ugrožavaju sigurnost građana i ustavni poredak”.

Kazao je, također, da napadi na području gdje je policajac ubijen i dalje traju, javlja Radio Slobodna Evropa.

Kurti je naveo da se u mestu Banjska, gde je ubijen kosovski policajac, i dalje nalaze najmanje 30 teško naoružanih ljudi.

On tvrdi da se radi o profesionalnoj policiji i vojsci, da se nalaze unutar i okolo manastira Banjska i da se čeka njihova predaja.

Policija Kosova ih drži pod opsadom, naveo je.

Eparhija raško-prizrenska osudila napad

Eparhija raško-prizrenska je osudila napad na policiju Kosova, u kome je jedan policajac ubijen, te ukazala da ovaj događaj može imati “velike posljedice” i da je zato važno sačuvati mir.

Dodaju da je Eparhija zabrinuta jer je “grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u sam manastir (Banjska), pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju”.

“Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji. Eparhija najoštrije osućuje otvoreno nasilje koje se primenjuje u verskom objektu Srpske Pravoslavne Crkve, pozivajući sve strane da što pre prekinu sukob”, navodi se u saopštenju.

Ne precizira se ko su “naoružana maskirana lica”.

Početkom jula britanska poslanica Alicia Kearns je izjavila da se na sjeveru Kosova “švercuje oružje vozilima Hitne pomoći i potom skladišti u crkvenim objektima”.

KFOR, vojna misija NATO na Kosovu, je tada saopštila da nisu pronađeni dokazi za tvrdnje britanske poslanice, a zvanična Priština je započela svoju istragu.

UNMIK osudio napad i pozvao sve strane da se suzdrže

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica Misije privremene administracije UN na Kosovu (UNMIK) Caroline Ziadeh osudila je napad na pripadnike kosovske policije i od “svih strana” zatražila da se suzdrže.

U saopćenju na društvenoj mreži X napisala je da “izražava dubok bol i saučešće zbog gubitka života kosovskog policajca i nedvosmisleno najoštrije osuđuje ovaj tragični incident”. U reagovanju se navodi i da UNMIK “pomno prati situaciju i traži od svih strana da se uzdrže”.

Povrijeđeni policajac izvan opasnosti

Policajac koji je povrijeđen na sjeveru Kosova je izvan opasnosti, izjavio je kosovski ministar zdravstva Arben Vitia nakon posjete Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova.

Nakon ubistva u Banjskoj, ta bolnica je podigla stanje pripravnosti u toj medicinskoj ustavnovi kao i u općim bolnicama, posebno onima u Mitrovici i Vučitrnu.

Kurti tvrdi da se nastavljaju napadi na sjeveru Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je na platformi X – platformi da se napadi na kosovsku policiju nastavljaju na sjeveru Kosova.

“To je razlog zašto smo pozvali Srbiju da ne sponzorira terorističke napade na sjeveru”, kazao je Kurti.

Članovi porodice potvrdili identitet ubijenog policajca

Afrim Bunjaku policajac je koji je ubijen u nedjelju na sjeveru Kosova, potvrdili su članovi njegove porodice.

Oni su na društevnim mrežama naveli da je Bunjaku bio poručnik u kosovskoj policiji.

Policija tvrdi da je napadnuta ručnim granatama i bombama

Objašanjavajući okolnosti napada, policija Kosova saopćila je da je ranije da je u nedjelju u 2:34 sati primijećeno da se na mostu, na ulazu u selo Banjska, nalaze dva kamiona bez registarskih oznaka i blokiraju prolaz.

“Jedinice iz Zvečana stigle su u blizinu mjesta blokade, a tamo su naišle na otpor. S više različitih pozicija pucano je iz oružja, uključujući ručne granate i ručne bombe”, saopćila je policija.

Iz policije ističu da su reagirali u samoodbrani i uspjeli da odbiju početni napad kako bi stvorili uvjete za pružanje pomoći i povlačenje, navodeći da je jedan policajac povrijeđen.

“Na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice koje su s vremena na vreme napadnute sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa”, kaže se u saopćenju.

Policija Kosova tvrdi da poduzima korake s ciljemu održavanja reda i javne sigurnosti, kao i privođenje odgovornih za napad.