Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripadnici specijalnih kosovskih jedinica ROSU povlače se sa prelaza Jarinje

kosovo granica
Na sjeveru Kosova, u blizini graničnog prijelaza Jarinje večaras su bile pojačane snage Policije Kosova i specijalnih jedinica ROSU, a nakon što je voz koji je bio zaustavljen u Raškoj krenuo nazad ka Beogradu, počelo je i povlačenje pripadnika kosovskih snaga sigurnosti.

Na željezničkoj stanici Donje Jarinje,kod graničnog prijelaza Jarinje, od dvedeset sati večeras nalazilo se oko stotinu kosovskih policajaca i pripadnika specijalnih jedinica ROSU sa najmanje dvadeset oklopnih i drugih vozila, javlja reporter Anadolu Agency (AA) sa mjesta događaja. Pripadnici kosovske policije se povlače iz Jarinja.

Kosovski policajci su se nalazili duž pruge, a pripadnici jedinica ROSU, s dugim cijevima, u neposrednoj blizini na magistralnom putu Jarinje – Mitrovica.

Pripadnici Policije Kosova nisu zaustavljali vozila, a u to mjesto došli su večeras oko osamnaest sati, kada se očekivalo da tuda prođe voz Beograd-Kosovska Mitrovica koji je zaustavljen u Raškoj, na deset kilometara od Jarinja.

Prije dolaska kosovske police u Donjem Jarinju okupilo se oko pedesetak Srba sa Sjevera Kosova, ali su se razišli.

Voz koji je nakon 18 godina jutros krenuo iz Beograda za Mitrovicu nakon zaustavljanja u Raškoj krenuo je za Beograd oko 20.40 sati.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić je večaras na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije izjavio da je voz, danas poslije podne zaustavljen zbog najava pokušaja miniranja pruge.

Vučić je, pozivajući Srbe da ostanu mirni, istakao da je njegova odluka u tom trenutku bila da se zaustavi voz u Raškoj, da se ponosi tom odlukom, te da Srbija želi mir.

Sjednica Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti Srbije, koju je premijer Aleksandar Vučić večearas zbog dešavanja na Kosovu hitno sazvao, ni poslije dva i po sata nije završena.

Iz Policije Kosova je danas, u vezi s informacijama koje su se tokom dana pojavile da su postavljene eksplozivne naprave duž pruge prema Mitrovici, rečeno da je Policija Kosova preduzela sve mjere kako bi se pruga provjerila i do sada nije pronađeno ništa sumnjivo.

Voz u bojama zastave Srbije i sa motivima i slikama pravoslavnih crkava i manastira s Kosova krenuo je jutros iz Beograda ka Sjevernoj Mitrovici. U vozu koji je donacija iz Rusije uglavnom su bili novinari.

Redovna linija voza na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica ne saobraća od 1999. godine.

Kosovski premijer Isa Mustafa: Ne bismo dozvoli ulazak voza iz Srbije