Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skoro 1.000 povrijeđenih

Preživjeli od potresa u Kini se oporavljaju u bolnicama, a broj mrtvih se popeo na 135

potres kina
Foto: Pixsell

Skoro 1.000 je povrijeđeno širom Qinghaija i susjedne provincije Gansu nakon snažnog, plitkog potresa koji je u ponedjeljak navečer pogodio regiju

Kinezi koji su preživjeli zemljotres oporavljali su se u bolnici dok su spasilački timovi požurili da isporuče zalihe u četvrtak, trećeg dana od najsmrtonosnijeg potresa u zemlji u posljednjih godina u kojem je poginulo 135 ljudi.

Broj žrtava je porastao sa 134 od prethodnog dana, objavila je državna novinska agencija Xinhua, dok su spasioci nastavili da traže žrtve u sjeverozapadnoj provinciji Qinghai.

Skoro 1.000 je povrijeđeno širom Qinghaija i susjedne provincije Gansu nakon snažnog, plitkog potresa koji je u ponedjeljak navečer pogodio regiju.

U Narodnoj bolnici okruga Jishishan u Gansuu, u blizini epicentra potresa, ljekari su u četvrtak pružili pomoć preživjelima s lakšim ozljedama, dajući intravenske kapi i pregledavajući rendgenske zrake u zgradama koje su vidljivo oštećene potresom.

– Ljudi su još uvijek zabrinuti zbog naknadnih potresa, ne mogu dobro spavati jer nema sigurnog mjesta – rekao je zvaničnik okruga Jishishan za AFP.

Američki geološki institut saopćio je da se potres magnitude 5,9 u ponedjeljak navečer dogodio u 23:59 po lokalnom vremenu sa epicentrom oko 100 kilometara od glavnog grada provincije Gansu, Lanzhoua.