Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paul Lowe

Preminuo jedan od najistaknutijih fotografa opkoljenog Sarajeva

paul lowe
Foto: Amra Abadžić Lowe

Njegov rad ostao je posebno vezan za opsadu Sarajeva, gdje je svojim fotoaparatom dokumentovao svakodnevnu borbu za opstanak Sarajki i Sarajlija

Paul Lowe, istaknuti britanski fotograf i fotoreporter, preminuo je danas u 61. godini u Los Angelesu, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag u svijetu fotografije i svjedočenja kroz objektiv. Vijest o njegovoj smrti potvrdila je VII Academy putem svog Facebook profila, izražavajući duboku tugu zbog gubitka dragog prijatelja i kolege.

“S dubokom tugom dijelimo vijest o smrti našeg dragog prijatelja i kolege Paula Lowea, čiji je briljantan život prekinut u subotu u Los Angelesu, Kalifornija. Paul je bio hrabar i voljeni drug, i duboko posvećen otac i suprug. Gubitak je šokantan i ogroman, a naša srca su uz njegovu suprugu i porodicu”, napisali su iz VII Academy.

Od Lowea su se emotivnim riječima oprostili i organizatori bosanskohercegovačkog festivala MESS, ističući da je bio njihov prijatelj te dobitnik Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja.

Paul Lowe, poznat po svojim fotografskim svjedočanstvima ključnih trenutaka moderne povijesti, zabilježio je pad Berlinskog zida, raspad Sovjetskog saveza, kao i najteže trenutke agresije na Bosnu i Hercegovinu. Njegov rad ostao je posebno vezan za opsadu Sarajeva, gdje je svojim fotoaparatom dokumentovao svakodnevnu borbu za opstanak Sarajki i Sarajlija.

Fotografije koje je Lowe snimio tokom opsade Sarajeva postale su simbol hrabrosti, kreativnosti i izdržljivosti jednog grada pod opsadom. Njegove slike, prikazane na brojnim izložbama širom svijeta, prikazuju kontrast između patnje i četiri godine neizvjesnosti s jedne strane, te nevjerovatne ljudske snage i volje za preživljavanjem s druge.

Tokom svoje bogate karijere, Lowe je stekao ugled ne samo kao fotograf, već i kao predavač i mentor mladim fotoreporterima, uvijek naglašavajući važnost ljudske priče iza svakog kadra. Njegova strast prema fotografiji i predanost dokumentovanju najvažnijih trenutaka našeg vremena učinili su ga jednim od najvažnijih fotoreportera svoje generacije.

Odlaskom Paula Lowea, svijet je izgubio ne samo velikog umjetnika, već i svjedoka historijskih događaja koji su oblikovali našu sadašnjost. Njegovo naslijeđe živi kroz fotografije koje će nastaviti pričati priče o hrabrosti, ljudskosti i borbi za slobodu.