Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Srbije raspisao vanredne parlamentarne izbore za 24. april

tomislav nikolic

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je danas ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Srbije i odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike, čime su raspisani vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, koji će biti održani 24. aprila ove godine, javlja Anadolu Agency.

“Vlada je u svom obrazloženju navela da je došlo vrijeme za ispitivanje podrške zato što su reforme u koje smo ušli zaista ozbiljne, u koje je trebalo odavno da uđemo, veoma bolne za čitave slojeve građana. Potrebno je da se građani izjasne da li podržavaju te reforme i da li su spremni do kraja da ih podrže kako bi jednog dana živjeli bolje ili možda postoji nekakva nova ideja, možda neko drugi zaslužuje povjerenje građana“, rekao je Nikolić.

On je dodao da je možda građanima teško da se troši onoliko koliko Srbija zaradi, te da je dosadašnja Vlada, koja će u narednom periodu biti tehnička, učinila mnogo, čitav sistem reformi za koje sada traži da obezbedi novi mandat, kako bi bila sigurna da ono što radi, radi po volji građana.

“Ja očekujem potpuno fer i demokratske izbore, Srbija je sve svoje političke probleme rješavala i uvijek su građani Srbije bili u pravu kada izaberu. Biće tako i ovoga puta. Sve institucije funkcionisaće, iako se izbori održavaju na nekoliko nivoa, sve izazove prebrodićemo, a biće ih u toku kampanje, spoljnih na koje ne možemo da utičemo”, rekao je Nikolić i objasnio da pod spoljnim pritiscima prvenstveno ima u vidu migratornu krizu sa kojom se suočava cijela Evropa.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome šta sada misli o izborima, s obzirom na to da je ranije govorio da nije za raspisivanje vanrednih izbora, Nikolić je rekao, da li će u Srbiji biti vanredni izbori ne zavisi od toga šta predsjednik misli o tome i da od dobijanja prijedloga od Vlade, mora da poštuje Ustav i zakon.

Komentarišući raniju izjavu da bi želio da na izborima ponovo pobijedi Srpska napredna stranka, Nikolić je potvrdio i danas tu svoju želju i obrazložio je na taj način da kada kao građanin razmišlja, “ovaj teški posao se niko nije usudio da započne, niti će to iko uraditi osim SNS-a”.

“Ja se nadam da će Srbija nastaviti sa reformama, da neće odustati od puta kojim sada ide, da će iskazati još veću upornost. Mislim da je to adut na koji računa i Vlada Srbije, opozicija ima prilike da provjeri koliko je uticaja i traga ostavila među građanima svojim djelovanjem”, rekao je Nikolić.

Predsjedniku Nikoliću je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon održane sjednice Vlade, uputio prijedlog za raspuštanje Narodne skupštine.