Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Solingen

Predao se 26-godišnji Sirijac, priznao da je izveo napad u Njemačkoj

njemacka policija solingen
Foto: Screenshot/ YouTube

Istražitelji vjeruju da je moguća teroristička pozadina, posebno jer trenutno nema naznaka drugog motiva

Osumnjičenik za napad nožem u gradu Solingenu na zapadu Njemačke, u kojem su u petak navečer ubijene tri osobe i povrijeđeno osam, 26-godišnji je Sirijac i priznao je zločin, saopćile su vlasti danas.

Osumnjičenik se sam predao i priznao zločin, rekli su diseldorfska policija i tužitelji u zajedničkom saopćenju.

“Umiješanost ove osobe trenutno je pod intenzivnom istragom”, napisali su.

“Ja sam taj kojeg tražite…”

Napadač se predao policiji gotovo 26 sati nakon napada na festivalu u Solingenu. Bild piše da je mokar od kiše i prekriven krvlju prišao policajcima nešto poslije 23 sata i rekao: “Ja sam taj kojeg tražite…”

Bild piše i da se navodno skrivao u dvorištu zgrade.

Policija nije potvrdila ove informacije.

Nije bio na popisu radikalnih islamista

Glasnogovornica policije je potvrdila navode novinara portala Der Spiegel kako je riječ o 26-godišnjaku porijeklom iz Sirije, koji je još koncem 2022. u Bielefeldu zatražio azil. Njemačke službe ga nisu imale na popisu osoba s ekstremnim islamističkim stavovima, piše DW.

Niz neodgovorenih pitanja

Jedno od neodgovorenih pitanja odnosi se na oružje kojim je počinjeno ubistvo. Tokom subote istražitelji su zaplijenili nekoliko noževa, ali tek treba vidjeti je li među njima i onaj s kojim je izvršen napad.

Upitno je i gdje je počinitelj bio nakon napada. Kako je mogao samo tako nestati? Gdje se skrivao?

Međutim, glavno pitanje je motiv. Istražitelji vjeruju da je moguća teroristička pozadina, posebno jer trenutno nema naznaka drugog motiva.

Tome u prilog ide i činjenica da je odgovornost za zločin preuzela teroristička organizacija Islamska država (ISIS). Međutim, to ne mora ništa značiti. Ranije je ISIS preuzeo odgovornost za brojne napade, no istrage su često pokazivale da počinitelji nisu bili u direktnom kontaktu s teroristima.

Spiegel: Odjeća mu je bila krvava

List Spiegel je, pozivajući se na neidentificirane sigurnosne izvore, rekao da je odjeća osumnjičenika bila umrljana krvlju.

Policija je odbila komentirati izvještaj Spiegela.