Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prava istina o utapanju Ajlana Kurdija dospjela na vidjelo: Otac je kriv!?

aylan kurdi

Otac Ajlana Kurdija, dječaka čija je fotografija smrti na plaži obišla i šokirala cijeli svijet, zapravo je upravljao čamcem koji je odnio život njegova sina, tvrdi jedan od putnika s tog čamca.

Amir Haider, 22-godišnji Sirijac, ponovio je optužbu da je Abudllah Kurdi, koji je u havariji izgubio suprugu i dvojicu sinova, kontrolirao čamac u trenutku njegova prevrtanja i potapanja.

Prošle sedmice jedan drugi putnik, Zainab Abbas, koji je također izgubio sina i kćer u kobnoj plovidbi, prvi je kazao kako je Kurdi odgovoran za nesreću. Njegove je tvrdnje Kurdi demantirao.

Podsjetimo, 3-godišnji se Ajlan utopio uz 5-godišnjeg brata Galipa i majku, kada se njihov čamac prevrnuo na putu prema grčkom otoku Kosu.

kurdi_918314S1

Fotografija njegova beživotna tijela koje je more donijelo na plažu u turskom Bodrumu izazvala je svjetsko zgražanje oko cijele krize sirijskih izbjeglica. Brojni su ljudi njegovom ocu izražavali sućut i žaljenje zbog tragedije koja ga je zadesila.

No samo nekoliko dana po Kurdijevom povratku u Siriju, u rodni grad Kobane gdje je sahranio obitelj, njegovi su suputnici počeli iznositi optužbe protiv njega.

Ahmed Hadi Jawwad i njegova supruga Zainab Abbas, čiji su se 11-godišnja kćer i 9-godišnji sin utopili, tvrde kako je Kurdi paničario i ubrzao kada je val udario u čamac.

– Kurdijeva priča nije istinita. Ne znam što ga je natjeralo da laže. Vjerojatno strah. On je bio vozač od samog početka plovidbe do potonuća čamca – ispričao je Jawwad.

Dodaje kako Kurdi doplivao do njegove obitelji i njega preklinjući ih da nikome ne govore koja je bila njegova uloga u incidentu.