Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Malo biografije

Poznata i po aferi krađe goriva: Evo ko je ambasadorica Srbije koja je napadnuta u Madridu

Foto: MVP Srbije

U službenoj biografiji Irene Šarac navodi se da govori engleski i kineski, a ima i osnovno znanje španskog i francuskog jezika.

Ambasadorica Srbije u Španiji Irena Šarac prekjučer je napadnuta u centru Madrida, objavili su mediji u Srbiji navodeći kako su svjedoci rekli da je mlađi muškarac prišao ambasadorici dok je razgovarala telefonom i pitao ju je li iz Srbije, a zatim ju je udario nogom u leđa i pobjegao.

Policija traga za napadačem

Mediji su navodili i kako se sumnja da je riječ o mladiću albanskog porijekla. Napad je prijavljen policiji, koja je stigla na mjesto događaja i obavila uviđaj.

Ministar vanjskih poslova Marko Đurić osudio je ovaj napad na ambasadoricu. U objavi na X-u rekao je da su takvi činovi nasilja neprihvatljivi i da se na njih mora odgovoriti odlučno i brzo.

Prema službenoj biografiji, u Ministarstvu vanjskih poslova Šarac je zaposlena od 2005. godine.
Godinu ranije radila je kao prevoditeljica s kineskog na engleski u Pekingu, javlja Hina.

U razdoblju od 2013. do 2017. bila je zaposlena u Ambasadi Srbije u Atini na političkim poslovima, u zvanju prvog sekretara, a zatim savjetnika.

Od aprila do maja 2017. godine pomagala je Ambasadi Srbije u Kini tokom pripreme i realizacije prvog samita Pojas i put u Pekingu. Nakon toga bila je angažirana u Ministarstvu vanjskih poslova kao prva savjetnica u Sektoru za bilateralnu saradnju.

Govori engleski i kineski

Od 2021. do 2023. radila je u Ministarstvu vanjskih poslova kao šefica Odjela za Aziju, Australiju i Pacifik.
Ambasadorica u Španiji postala je krajem 2023.

Što se tiče obrazovanja, prema dostupnim informacijama, završila je Filološku gimnaziju u Beogradu (kineski jezik), a potom diplomirala kineski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u istom gradu.

Nakon toga upisala je specijalistički studij na Fakultetu političkih nauka, a njena teza glasila je “Multilateralizam 21. stoljeća – odnos snaga i manifestacija moći u Ujedinjenim narodima”.

U službenoj biografiji Irene Šarac navodi se da govori engleski i kineski, a ima i osnovno znanje španskog i francuskog jezika.

Ime Irene Šarac postalo je poznato široj javnosti kad je otkrivena afera krađe goriva, kojom je oštećen budžet Grčke, kako se procjenjivalo, za oko dva miliona eura.

Afera u Grčkoj

Beogradski Blic je 2016. i 2018. pisao kako su tadašnji otpravnik poslova u Ateni Branko Lazarević, konzulica Jelena Srdanović Dželebdžić i Irena Šarac u dokumentima prikazali da su potrošili 30 tona goriva tokom dvije godine.

Prema podacima koje je ambasador u Ateni Dušan Spasojević dostavio Ministarstvu, premijeru i BIA-i, radilo se o iznosu koji je čak šest puta veći od stvarnog, pisao je tada Blic, kao i da su Šarac, Lazarević i Srdanović Dželebdžić vraćeni u Beograd na zahtjev grčke vlade. Šarac i Srdanović Dželebdžić to su demantirale, naglašavajući da su se u zemlju vratile na vlastiti zahtjev.

List je također pisao da je Više javno tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak, ali optužnica nikada nije podignuta.

Međutim, advokat Irene Šarac u dopisu listu Danas naveo je da se protiv nje nikada nije vodio nikakav kazneni postupak.