Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nabujale rijeke u Novom Pazaru nosile mostove (FOTO/VIDEO)

poplave u srbiji (6)
Foto: Anadolija

Zbog obilnih padavina na području općina Čačak, Arilje i Lučani u Srbiji proglašeno je izvanredno stanje, a tijekom noći evakuirano je 15 osoba, potvrdio je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Voda je poplavila brojne kuće i obradivo zemljište na području Lučana, Arilja, Čačka, Guče, Užica, Požege, Kosjerića, Bajine Bašte, Gornjeg Milanovca…

Obustavljena je i nastava u desetak škola u rudničko-takovskom kraju, u centralnoj Srbiji, javlja agencija Beta.

Izlijevanje rijeka prijeti i na teritoriju grada Novog Pazara, a najugroženija su mjesta oko rijeke Jošanice, gdje voda ugrožava i jedan od montažnih mostova, izjavio je za Tanjug pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović.

Rijeka se izlila i u prigradskom naselju Muru, gdje policija regulira promet. Hasanović je dodao kako je ugroženo i naselje Jusuf Potok, gdje voda prijeti izlijevanjem iz korita.

Iz gradske uprave su apelirali na sve koji žele pomoći u obrani grada od poplava da se jave Štabu za vanredne situacije.

“Ukoliko kiša nastavi da pada, nećemo biti u stanju sami da se odbranimo”, rekao je Hasanović.

Kiša u Novom Pazaru neprestano pada već dva dana.

Istodovremeno, aktivirana su i brojna klizišta, pa su ugrožene i kuće, javlja Blic navodeći kako je najdramatičnije u Požegi koja je pod vodom. Budući da kiša i dalje pada, situacija se pogoršava.

“Na desetine poplavljenih kuća, stotine hektara zemlje pod vodom, uništeni plastenici, oštećeni putovi – epilog su kiša koje su pogodile užički kraj. Najdramatičnije je u Požegi jer je grad osvanuo opasan vodom zbog izlivanja Đetinje, Moravice i Skrapeža”, javljaju novinari Blica.

Građani Srbije i dalje su u strahu, jer je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio da se i danas može očekivati od 20 do 40 litara kiše po metru četvornom, a u jugozapadnoj i južnoj Srbiji ponegdje i više.

Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda vodostaji će večeras prevazići granicu redovite obrane od poplava, a kod Šapca granicu izvanredne obrane od poplava, upozorava RHMZ.

Idućih dana i na Dunavu, sve od Slankamena do Smedereva, vodostaji će se kretati iznad i oko granica redovite odbrane od poplava.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić potvrdio je jutros kako je tokom noći 15 ljudi evakuirano zbog izlijevanja rijeke Čemernice u zapadnoj Srbiji.

Za Radio-televiziju Srbije kazao je da su svi spasilački timovi na terenu, kao i da su koncentrirani na teritoriju Čačka i Užica. Najavio je i da će već danas Žandarmerija i Vojska Srbije biti upućene u krizna područja.

“Tokom cijele noći bili smo u komunkaciji sa svim opštinskim štabovima za vanredne situacije, pratimo ovo stanje i daćemo sve od sebe da ne bude žrtava i da nekako i ovo sve prođe”, rekao je Marić.

Tokom noći došlo je i do izlijevanja Bjelice na teritoriju Lučana, zbog čega je proglašena izvanredna situacija, prenosi RTS.

I u Beogradu je stanje redovno, kaže direktor Beokom servisa Darko Glavaš. Prema njegovim riječima, nema mjesta panici jer su trenutne padavine malo pojačanog inteziteta i “normalne za ovo doba godine”.

“Imamo redovnu odbranu od poplava. To nije ništa alarmantno. Nema mesta panici jer smo u prošlosti imali daleko veću i Savu i Dunav na teritoriji Beograda nego što je sada”, rekao je Glavaš.

Ipak, potpredsjednica vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je, pod oznakom “hitno”, sva poduzeća i agencije iz resora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da “obrate posebnu pažnju i preduzmu sve preventivne mjere zbog najave velikih padavina i upozorenja na mogućnost poplava”.