Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

desnica u usponu

Političar desničarskog FPÖ-a novi predsjednik austrijskog parlamenta

Foto: Screenshot/X

Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen je prije nekoliko dana mandat za sastavljanje vlade povjerio Nehammeru, nakon što čelnik desničarskih slobodnjaka Kickl nije uspio pronaći koalicijskog partnera

 Austrijski parlament je na svojoj konstitutivnoj sjednici u četvrtak na funkciju predsjednika parlamenta izabrao političara desno-populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Waltera Rosenkranza.

Za Waltera Rosenkranza je glasalo 100 od ukupno 162 zastupnika u Nacionalnom vijeću (Nationalrat), kako se u Austriji naziva parlament.

FPÖ je na izborima krajem septembra osvojio 28,85 posto glasova, ispred drugoplasirane Narodne stranke Austrije (ÖVP) koju je biralo 26,3 posto birača. Na trećem mjestu se sa 21,1 posto našla Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ).

Predsjednik FPÖ-a Herbert Kickl je u raspravi koja je prethodila izboru predsjednika parlamenta rekao kako se pri izboru ne treba voditi “parlamentarnim običajima” nego se radi o ispunjenju volje birača koji su na izborima povjerenja ukazali FPÖ-u.

Predsjednik ÖVP-a i aktualni kancelar Karl Nehammer nije uoči glasanja zastupnicima svije Narodne stranke preporučio za koga da glasaju. Trenutni predsjednik zastupničkog kluba narodnjaka August Woeginger je najavio da će svoj glas dati kandidatu FPÖ-a kao najjače stranke u parlamentu.

Rasprava o potezu predsjednika

Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen je prije nekoliko dana mandat za sastavljanje vlade povjerio Nehammeru, nakon što čelnik desničarskih slobodnjaka Kickl nije uspio pronaći koalicijskog partnera.

O odluci Van der Bellena da mandat ne povjeri predsjedniku stranke koja je pobijedila na izborima nego drugoplasiranoj stranci se raspravljalo i na konstitutivnoj sjednici parlamenta.

Kickl je rekao kako su građani na izborima izrazili želju za promjenom “kako u političkom tako i u kadrovskom smislu”.

Predstavnici izraelitske zajednice, Odbora za sjećanje koncentracijskog logora Mauthausen i Dokumentacijskog arhiva austrijskog pokreta otpora upozorili su uoči izbora predsjednika parlamenta, što je po Ustavu druga najviša politička funkcija u zemlji, na Rosenkranzovu političku pozadinu i članstvo u jednoj nacionalno-konzervativnoj udruzi.