Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska

Policajac povrijeđen u eksploziji ispred sinagoge, traga se za osumnjičenim

francuska policija
Foto: Screenshot/ YouTube
Ilustracija

Policija je potvrdila pokušaj podmetanja požara, ali je odbila da saopšti više detalja

Policajac je povrijeđen kada je zapaljeni automobil eksplodirao na parkingu sinagoge u južnom francuskom gradu La Grand-Mot 24. avgusta, saopštili su zvaničnici.

Francuski zvaničnici su incident nazvali namjernim napadom dodajući da će bezbjednost u jevrejskim institucijama biti pojačana, piše Radio Slobodna Evropa.

Policija traga za osumnjičenim, a za istragu je zaduženo antiterorističko tužilaštvo, rekao je premijer Gabrijel Atal.

“Ovo je antisemitski napad. Još jednom su na meti naši jevrejski sunarodnici”, rekao je Atal na mreži X.

Francuska, kao i druge zemlje u Evropi, doživjela je porast antisemitskih incidenata nakon napada Hamasa, organizacije koje su EU i SAD označile kao terorističku, na Izrael 7. oktobra i uzvratnog napada Izraela na Gazu.

Lokalni mediji navode da su dva automobila, od kojih je jedan imao najmanje jednu plinsku bocu, zapaljena na parkingu sinagoge ujutru.

“Eksplozija plinske boce u automobilu ispred sinagoge u očekivano vrijeme dolaska vjernika: to nije samo napad na bogomolju, to je pokušaj ubijanja Jevreja”, napisao je na mreži X Jonatan Arfi, koji vodi CRIF, krovnu organizacija francuskih jevrejskih grupa.

Vilijam Mori, iz policijskog sindikata Alijansa Police Nacional, rekao je za BFM TV da povrijeđeni policajac nije u životnoj opasnosti.

Policija je potvrdila pokušaj podmetanja požara, ali je odbila da saopšti više detalja.

Atal i ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin trebalo bi da kasnije u subotu posjete sinagogu. Darmanin je rekao da će policijska zaštita sinagoga i jevrejskih škola i prodavnica biti pojačana širom Francuske.