Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogubljen Motiur Rahman Nizami, lider Jamaat-e-Islami

Motiur Rahman Nizami

Lider najveće islamističke stranke u Bangldešu Jamaat-e-Islami Motiur Rahman Nizami pogubljen je večeras nakon što ga je sud za ratne zločine u toj zemlji proglasio krivim i osudio na smrtnu kaznu.

Kako je za AA potvrdio najstariji sin Nizamija Nakibur Rahman, njegov otac je večeras pogubljen u pritvornoj jedinici u Dakki, gdje je dosad boravio.

“Nastojimo da ostanemo čvrsi i jaki. Nemamo drugog izbora osim da budemo strpljivi. Nastavit ćemo ići putem koji nam je on pokazao. Pozivam sve muslimane da se mole za mog oca”, kazao je Nakibur Rahman.

Međunarodni sud za ratne zločine Bangladeša, koji je formirala aktuelna vlada te zemlje je u oktobru 2014. godine Nizamija proglasio krivim za ratne zločine tokom rata za oslobađanje Bangladeša 1971. godine, te ga osudio na smrtnu kaznu.

Nizami je 1971. godine bio vrhovni komandant militantne grupe “Al-Badr”. Pored proglašenja krivim za ratne zločine Nizami je 2004. gidine u Indiji proglašen krivim za krijumčarenje oružja.

Međunarodne organizacije za ljudska prava kritikovale su pomenuti sud u Bangladešu, ističući kako on nije dovoljno transparentan te da su odbrana kao i svjedoci odbrane doživjeli zlostavljanje tokom sudskog procesa.