Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jasna poruka

Plenković poručio Vučiću: Ne damo nikome da izvrće historiju

Foto: FENA

Hrvatska je vodila oslobodilačke operacije, odbrambene operacije, vraćala je svoj okupirani teritorij

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da nije slušao govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i ponovio „da nikome neće dati da izvrće historiju te da je Hrvatska vodila oslobodilačke odbrambene operacije i pobijedila“.

Nije ga slušao

“Ne znam, nisam ga slušao. Ali ono što je važno i što sam rekao u govoru, Hrvatska nikad nikome neće dati da izvrće historiju”, kazao je Plenković novinarima na obilježavanju Dana pobjede VRO Oluja u Kninu zamoljen da komentira govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Plenković je naglasio da je Hrvatska vodila oslobodilačke odbrambene akcije, javila je Hina.

“Hrvatska je vodila oslobodilačke operacije, odbrambene operacije, vraćala je svoj okupirani teritorij, radila je u partnerstvu i s Armijom BiH i Hrvatskim vijećem odbrane u ključnim trenucima oslobađanja i hrvatskih područja, i tako vađenja bihačkog džepa od okupacije koja je trajala više od tri godine. Prema tome, onaj ko se bori i izborio se i pobijedio za svoje je pobjednik i ne dira tuđe”, dodao je.

Prividno primirje

Upitan je li i dalje nema komunikacije između njega i predsjednika Republike Zorana Milanovića, Plenković je odgovorio da su se jučer rukovali, na Sinjskoj alci, a na dodatno pitanje je li to “prividno primirje” na svečani dan, kazao je da to uopće nije to tema, “tu smo radi Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja”.