Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sutra ime

Plenković: Imamo kandidata za predsjednika

dragan primorac
FOTO: Pixsell
Dragan Primorac

Plenković nije htio direktno potvrditi da je HDZ-ov kandidat i takmac Zoranu Milanoviću bivši ministar Dragan Primorc

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak da će odluka o HDZ-ovom predsjedničkom kandidatu biti donesena sutra, nakon sjednice predsjedništva stranke, istaknuvši pritom da će to biti kandidat “poštivanja Ustava i vladavine prava” nasuprot “kršitelju Ustava”.

“Sazvali smo Predsjedništvo i ostala tijela stranke, sutra ćemo donijeti odluku o predsjedničkom kandidatu, tj. odluku o podršci predsjedničkom kandidatu”, rekao je Plenković u izjavi medijima.

Je li Primorac kandidat?

“Riječ je o kandidatu koji će biti kandidat poštivanja Ustava i vladavine prava, koji će sarađivati s drugim institucijama u Hrvatskoj. Isto tako, riječ je o kandidatu koji će čvrsto usidriti Hrvatsku u krug zapadnih zemalja, u Evropsku uniju, u Sjevernoatlantski savez i koji će, zajedno s Vladom, voditi takvu politiku na međunarodnom planu koja će nas držati tamo gdje pripadamo”, izjavio je Plenković.

Andrej Plenković
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Andrej Plenković

Ime kandidata bit će poznato sutra, rekao je.

“Bit će to kandidat koji će učiniti sve da se vrati civilizirani kulturni dijalog na političku scenu i da prestanemo s ovom politikom koju je provodio kršitelj Ustava, od kršenja osnovnih načela našeg ustavnog poretka, posebno u vrijeme parlamentarnih izbora, preko odvajanja Hrvatske od zapadnog kruga i vođenja antiukrajinske i proruske politike, do vulgariziranja i prostakluka na političkoj sceni”, naglasio je.

Plenković nije htio direktno potvrditi da se radi o bivšem ministru obrazovanja Draganu Primorcu, no sasvim je izgledno da će to biti upravo Primorac, piše Index. On bi bio nezavisni kandidat za predsjednika s podrškom HDZ-a.

Ko je Dragan Primorac?

Rođen je u Banjoj Luci 7. juna 1965., ljekar je i univerzitetski profesor, pedijatar subspecijalist medicinske genetike, ekspert iz forenzične genetike. Kako se navodi na njegovim stranicama, redovni je profesor na Penn State University, University of New Haven, kineskom Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics te medicinskim fakultetima Univerziteta u Splitu, Osijeku i Rijeci.

Obnašao je mjesto ministra nauke i obrazovanja u dvije Sanaderove vlade, od 2003. do 2009. godine. U HDZ je ušao 2007. godine, no izašao nedugo zatim.

U intervjuu Obzoru je rekao kako nikad nije planirao ući u HDZ, kazavši kako ga je bivši premijer Ivo Sanader nagovorio obećanjem da će nakon izbora na scenu stupiti novi HDZ, s novim ljudima. “Iz stranke sam izašao jer su sva obećanja iznevjerena. Niti se dogodio novi HDZ niti su došli novi ljudi”, rekao je.

Trenutno je predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Očito je da se radi o stručnjaku čije ime u naučnim krugovima nosi težinu. K tome, Primorac je poznat i kao sportista (smatra ga se jednim od pionira hrvatskog taekwondoa), dobrotvor koji gaji snažan demokršćanski imidž, pa tako je na čelu udruge koja je Šibensko-kninskoj biskupiji darovala najveći Gospin kip u Hrvatskoj, koji se nalazi na autocesti Zagreb-Split.

Već je bio kandidat, izgubio je

Naučna a pogotovo dosadašnja politička karijera Primorca, nisu prošli bez kontraverzi, piše Index.hr.

Primorca je DORH teretio da je tadašnjeg direktora Zavoda za norme Dragutina Fundu 2008. poticao da mu nabavi novi luksuzni službeni terenac VW Touareg. Primorac je oslobođen optužbi, Fundi je dobio uslovnu kaznu.

Primorčeve afere aktualizirane su za vrijeme predsjedničke kampanje 2009. godine na kojima se Primorac takmičio kao nezavisni kandidat. Index je tada otkrio kako je Dragan Primorac imao staž hrvatskog branitelja od 1991. do 1995. godine iako je većinu tog vremena proveo izvan Hrvatske, odnosno u SAD-u.

Primorac bi očito trebao biti Plenkovićev čovjek koji bi trebao ugroziti Milanovića. Pamtimo i razdoblje u kojem je Primorac kritikovao upravo Plenkovića, bilo je to 2017. godine kad je Primorac rekao da bi on problem ustaške ploče u Jasenovcu riješio za dva dana, kazavši da je Hrvatska završila s ustaštvom.