Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Patrijarh Irinej povodom Uskrsa: Pomoći mladima da nađu put

irinej

Živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrim, a dobro zlim i grijeh nečim modernim i prihvatljivim, poručio je u četvrtak patrijarh srpski Irinej u uskrsnoj poslanici i upozorio da se mladima “umjesto primjera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta”.

Patrijarh je istaknuo veliku odgovornost Crkve i svih prosvjetnih institucija sugerišući kako “treba pomoći omladini da pronađe put autentičnog života i uskrsnuća”.

“S tugom i bolom u srcu moramo reći da današnji svijet ne ide putem uskrsnuća već više putem smrti i beznađa”, ocijenio je Irinej podsjećajući na činjenicu da “u Srbiji svake godine umire po jedan veliki grad zbog smrtnosti mnogo veće nego što je rađanje”.

On je, govoreći protiv čedomorstva, rekao da “toga ima svagda i svugdje”, pa i među pravoslavnima, naglasivši kako je to “smrtni grijeh koji vapije nebu”, apelirajući da “prestanemo ubijati svoju vlastitu djecu u utrobi, jer i ona imaju pravo na život i na uskrsnuće”.

Patrijarh je tradicionalnim srpsko-pravoslavnim uskrsnim pozdravom “Hristos vaskrse-vaistinu vaskrse” pozdravio svu duhovnu djecu SPC “u domovini i dijaspori” i pomolio se da “uskrsli Gospod svima daruje radost uskrsnuća”.

“Posebno pozdravljamo naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, neodvojivom dijelu Srbije, čije svetinje su čuvari ne samo srpskoga pravoslavlja nego i kršćanstva u Evropi”, naglasio je patrijarh srpski Irinej.

Irinej je u uskrsnoj poslanici pozvao ljude da se vrate pod okrilje crkve ocijenivši da je raskol – grijeh.

“Očinski pozivamo sve one koji su se iz nekog razloga odvojili od Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve, da se vrate u njeno okrilje. Strašan je grijeh raskola i hereze”, navodi se u poslanici objavljenoj na službenoj internetskoj stranici SPC.

Odlazeći predsjednik Srbije Tomislav Nikolić te premijer i izabrani predsjednik Aleksandar Vučić uputili su čestitku vjernicima i svećenicima Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve u povodu predstojećeg Uskrsa koji ove godine obje crkve slave istog datuma – 16. aprila.