Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa osudio trgovce drogom u Meksiku: Sa đavolom nema dijaloga

papa franjo

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je u nedjelju stanovnike Meksika da svoju državu pretvore u obećanu zemlju, gdje ne postoji potreba da se emigrira, da se iskorištava kako bi se radilo, gdje nema potrebe da očaj i siromaštvo mnogih bude prilika za rijetke, ili žali za žrtvama “trgovaca smrću”.

Papa je uputio ovaj poziv Meksikancima tokom mise na otvorenom, pred oko 300.000 vjernika u Ecatepeku, predgrađu meksičkog glavnog grada, gdje su nasilje, trgovina drogom, ubistva i otmice svakodnevna pojava.

“Sa đavolom, nema dijaloga. Samo božija moć ga može pobijediti”, jasno je poručio prvi čovjek Katoličke crkve tokom mise u gradu od 1,6 miliona stanovnika.

Papa je stigao sa porukom ohrabrenja za stanovnike oblasti gdje je stopa ubistava, naročito žena, toliko visoka da je meksička vlada izdala specijalno upozorenje prošle godine.
“On je došao u Ecapepek zato što ga trebamo. Otmice, krađe i droga su porasle i on donosi komfor. Njegova poruka će doprijeti do onih kojima je potrebna”, kazala stanovnica tog grada Ignacia Godinez.

U posljednjoj molitvi papa je pozvao Meksikance da “svoju državu pretvore u obećanu zemlju, gdje ne postoji potreba da se emigrira, da se iskorištava kako bi se radilo, gdje nema potrebe da očaj i siromaštvo mnogih bude prilika za rijetke, ili da se žali za muškarcima, ženama, mladima ili djecom koji su bili u rukama trgovaca smrću.”

Kako se saopćila Konferencija biskupa u Meksiku, oko 300.000 karata je podijeljeno, a oko dva miliona ljudi duž puta u žutim i bijelim bojama vatikanske zastave pozdravljalo je prolazak konvoja vozila u kome se nalazio papa.
Sa 1,6 miliona stanovnika, Ecatepek je mjesto gdje trgovci drogom i njihove bande caruju među siromaštvom, nezaposlenošću i nekažnjivošću.

Skretanje pažnje na trgovinu drogom i nasilje u vezi sa njom je glavna tema papine petodnevne posjete Meksiku.