Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa kritikovao vlade koje zatvaraju vrata migrantima

papa franjo111

Papa Franjo je danas kritikovao vlade koje “zatvaraju vrata migrantima, ohrabrujući ponovo otvaranje granica, dok je balkanska ruta zatvorena.

Tokom velike sedmične audijencije na Trgu svetog Petra, papa je spomenuo sudbinu ovih migranata koji “u ovom trenutku žive u stvarnoj i dramatičnoj situaciji egzila, daleko od svoje domovine, ruinama svojih kuća u očima, sa strahom u srcu i često patnjom zbog gubitka dragih osoba”.

– Kako je moguće da se takva patnja može sručiti na ljude, žene i nevinu djecu – pitao se papa.

Ove izbjeglice “su tu, na granici, jer je toliko vrata i srca zatvoreno”, rekao je sa žaljenjem papa aludirajući na bijedni kamp u Idomeni, na granici između Grčke i Makedonije, gdje je oko 12.000 ljudi blokirano u dramatičnim uslovima.

Poglavar katoličke crkve, i sam sin izbjeglica, odao je priznanje narodima i vladama “koji otvaraju svoja srca i otvaraju svoja vrata”. Dvadeset i osmog februara, on je već pozdravio velikodušnu pomoć koja je pružena migrantima, želeći da evropske zemlje ravnopravno distribuiraju troškove ovog prihvata.

Sasvim mala država Vatikan, koja ima manje od hiljadu stanovnika, primila je dvije porodice izbjeglica, objavila je novinska agencija AFP.