Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nevrijeme prijeti evropi

Ovo su prizori iz Njemačke: Iz ljeta direktno u zimu, snijeg stiže i kod nas

Foto: Peter Kneffel/DPA/Pixsell

Kako su saopćili meteorolozi, centralna Evropa priprema se u četvrtak za najgore poplave zadnjih decenija zbog prolaska ciklona Borisa što će očekuje ovaj vikend

Velika promjena vremena zahvatila je i jug Njemačke te donijela prvi snijeg. Zabijelili su se vrhovi Alpa u Bavarskoj, a snijega je bilo i ispod 2.000 metara visine.

Meteorolozi očekuju da bi za vikend moglo pasti i do pola metra snijega.

Snijeg, podsjetimo, pada i na planinama u Sloveniji, a najavljen je i na našim tokom vikenda.

Foto: Screenshot

Kako su saopćili meteorolozi, centralna Evropa priprema se u četvrtak za najgore poplave zadnjih decenija zbog prolaska ciklona Borisa što će očekuje ovaj vikend.

Po češkim i poljskim meteorolozima, u nekim područjima njihovih zemalja moglo bi pasti do 400 litara kiše po metru kvadratnom u iduća četiri dana, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

U Poljskoj su oglašeni meteoalarmi za jug zemlje, prije svega gradove na Odri kao što su Wroclaw i Opole.

Foto: Screenshot

Padavine bi mogle biti veće od onih koje su pogodile središnju Europu 2013., a koje su tada bile smatrane najgorima u hiljadu godina, upozorava slovačka meteorološka služba imeteo.sk.

S premještanjem hladnog vala nad Europom prema istoku, prvi je snijeg pao i na slovenskoj Kredarici.

Foto: Screenshot

Olujno nevrijeme u petak najviše problema izazvalo je u slovenačkm primorju. U slovenskoj Istri u samo nekoliko sati palo je više kiše nego što uobičajeno padne tokom cijelog ljeta.