Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"RIČARD"

Ovaj čovjek odlučuje ko će pobijediti na izborima u Zadru

zadar (1)

Drugi krug, a time na neki način i budućnost političkog života Zadra ovisi o trećeplasiranom Eniju Meštroviću

Zadar, grad u Dalmaciji, ne zna nijednu drugu opciju osim HDZ-a. Od osnivanja moderne Hrvatske, HDZ je bez dana pauze vladao tim gradom, piše Index.hr.

No, to bi se nakon dugo godina moglo promjeniti.

Istina, HDZ-ov kandidat Branko Dukić pobjednik je prvog kruga u nedjelju održanih izbora. Njemu su vlast povjerila 9.683 glasača, odnosno njih 38.47 posto koji su glasali. To ga naizgled stavlja u komotnu prednost pred Markom Vučetićem, kandidatom više stranaka predvođenih SDP-om, koji je dobio 6.624 glasa ili 26.32 posto.

No, drugi krug, a time na neki način i budućnost političkog života Zadra ovisi o trećeplasiranom Eniju Meštroviću koji je na zadarskim ulicama poznatiji pod svojim umjetničkim imenom Ričard.

Meštroviću je oko 700 glasova nedostajalo za plasman u drugi krug. Dobio je 5.913 glasova, odnosno 23.49 posto. Upravo će izlazak (ili neizlazak) njegovih glasača odlučiti pobjednika drugog kruga.

Ko je Ričard?

Ričard je na zadarskoj političkoj sceni dugi niz godina. Kroz razna alter ega predstavljao se Zadranima te na sebi svojstven način, ovisno o ulozi koju je preuzeo, upozoravao na probleme u gradu i društvu. I ranije je izlazio na izbore, ali nikad nije ostvario ni blizu dobar rezultat kao jučer. Na izborima prije četiri godine dobio je simpatičnih 1.148 glasova ili 4.69 posto. Solidno, ali nedovoljno da postane bitan faktor. Ovim izborima to je postao.

Iako su ga mnogi svrstavali u neozbiljne kandidate zbog performansa koje je izvodio u ulozi Ričarda, iza njega je itekako ozbiljna priča.

Valja dodati, u kontekstu slabljenja HDZ-a u Zadru, situaciju u Gradskom vijeću. Tamo je HDZ dobio 34.61 posto glasova, Vučetić je dobio 24 posto, a Enio Meštrović gotovo 22 posto.