Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tragedija na tajlandu

Otkriven uzrok požara u školskom autobusu: 23 mrtvih, vozač pobjegao u panici pa se predao

Foto: X

Autobus, koji se zapalio jučer, prevozio je šest nastavnika i 39 učenika osnovne škole koji su krenuli na školski izlet

Tajlandska policija identifikovala je sve žrtve požara u školskom autobusu koji se dogodio u utorak u predgrađu Bangkoka, dok je vozač autobusa koji je prevozio učenike i nastavnike uhapšen.

Kako je javila agencija AP, pozivajući se na informacije iz policijskog odjeljenja forenzike, tijela 23 žrtve biće predana danas porodicama.

Autobus, koji se zapalio jučer, prevozio je šest nastavnika i 39 učenika osnovne škole koji su krenuli na školski izlet od provincije Utai Tani, koja je udaljena oko 300 kilometara sjeverno od Bangkoka, do provincija Ajutaja i Nonthaburi.

Požar na autoputu

Vatra je izbila dok je autobus bio na autoputu, sjeverno od prestonice, i toliko se brzo proširila da mnogi nisu uspjeli da pobegnu.

Šef odeljenja forenzike Trairong Fivpan je rekao da je iz autobusa izvučeno 23 tijela. Potvrda konačnog broja žrtava je kasnila zato što je zapaljeno vozilo, koje je koristilo prirodni gas, duže vrijeme nakon gašenja požara bilo previše vruće da bi u njega moglo da se uđe.

Porodice žrtava, koje su dovezene danas iz provincije Utai Tani u Policijsku glavnu bolnicu u Bangkoku, na odjeljenju forenzike dali su uzorke DNK, da bi bio obavljen proces identifikacije.

Vozač autobusa, koga je policija identifikovala kao Samana Čanputa, predao se jučer nekoliko sati nakon izbijanja požara. Policija je saopćila da ga tereti za nesmotrenu vožnju koja je izazvala smrt i povrede, kao i za to što nije pomogao drugima, i nije prijavio nesreću.

Vozač autobusa je rekao policiji da je normalno vozio dok nije izgubio ravnotežu na prednjoj desnoj gumi vozila, nakon čega je udario u drugi automobil i u betonsku barijeru na autoputu, što je prouzrokavolo varnice koje su dovele do požara, rekao je novinarima zamjenik regionalnog šefa policije Čajanont Meesati.

Biće ispitana i kompanija

On je dodao da je vozač izjavio da je potrčao da uzme aparat za gašenje požara iz drugog autobusa, koji je prevozio učenike na istom školskom izletu, ali da nije mogao da ugasi vatru, kao i da je nakon toga pobjegao jer ga je uhvatila panika.

Iz policije je rečeno i da će se ispitati da li je kompanija, čiji su autobusi prevozili učenike, poštovala sve bezbjednosne standarde.

U intervjuu javnom servisu Tai PBS, vlasnik te kompanije Songvit Činabut je rekao da je autobus prošao bezbjednosne preglede dva puta ove godine, kao i da će porodicama žrtava pomoći nadoknadom.

Nakon nesreće tri učenika su primljena na bolničko liječenje, za koje je iz bolnice rečeno da su dvoje od njih u ozbiljnom stanju. Djevojčica (7) je zadobila opekotine lica, a kako je navedeno, doktori se bore da joj sačuvaju vid.