Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Humanitarna agencija

Osoblje UNRWA-e otpušteno zbog moguće umiješanosti u Hamasov napad na Izrael

djeca gaza
Foto: UNRWA
Ilustracija

Istražitelji su pregledali interne informacije UNRWA-e, uključujući evidenciju osoblja, e-poštu i druge komunikacijske podatke kako bi došli do svog zaključka

Devet članova osoblja koji rade u glavnoj humanitarnoj agenciji u Gazi otpušteno je jer je UN-ova nadzorna agencija pronašla dovoljno dokaza koji upućuju na njihovu moguću umiješanost u napad.

Devet članova osoblja koji rade za UN-ovu agenciju za pomoć palestinskim izbjeglicama otpušteno je nakon što je istraga utvrdila da su možda bili uključeni u Hamasov napad na Izrael 7. oktobra, javlja Sky News.

Moguća umiješanost nekih radnika UNRWA-e u napad istražuje se od januara, kada je Izrael iznio optužbe ove glavne humanitarne agencije u ratom razorenoj Gazi.

UN-ov Ured za unutrašnju nadzorne službe rekao je da je pronašao dovoljno dokaza koji upućuju na potencijalnu umiješanost devet zaposlenika u napad 7. oktobra, u kojem su militanti Hamasa ušli u južni Izrael kako bi ubili 1200 ljudi i uzeli još 250 za taoce.

Istražitelji su pregledali interne informacije UNRWA-e, uključujući evidenciju osoblja, e-poštu i druge komunikacijske podatke kako bi došli do svog zaključka.

Nadzorna agencija UN-a navodi da se također oslanjala na dokaze koje su pružile izraelske vlasti, ali kako nije dobila izravan pristup njima, agencija nije mogla nezavisno potvrditi tvrdnje.