Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon pokušaja atentata

Orbanovi saveznici iz solidarnosti s Trumpom nose “zavoj” na uhu

nemeth zavoj
Foto: Facebook
Poslanik Fidesa Zsolt Nemeth sa papirnim "zavojem" preko uha na festivalu Tusvanjos u istočnoj Transilvaniji

Trump je nosio pravougaoni zavoj preko desnog uha tokom prošlonedjeljne Republikanske nacionalne konvencije gdje je zvanično dobio nominaciju stranke za predsjednika, što je podstaklo pristalice da stave slične zavoje u znak solidarnosti s Trumpom

Predsjednik Odbora za vanjske poslove mađarskog parlamenta i organizator godišnjeg političkog kampa mađarske vladajuće partije Fides u susjednoj Rumuniji iskazao je u srijedu solidarnost s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom noseći imitaciju zavoja preko uha na otvaranju petodnevnog događaja.

Poslanik Zsolt Nemeth i David Campanale, suosnivač 33. godišnjeg Tusvanjos festivala, nosili su savijeni pravougaonik od papira pored desnog uha nalik zavoju koji je Trump nosio pošto je mu je povrijeđeno uho u atentata tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji 13. jula, prenio je Mađarski servis Radija Slobodna Evropa.

Na crveno-bijelo-zelenim papirima pisalo je “Naprijed, Mađari”.

Govoreći na panel diskusiji na događaju u Transilvaniji, Nemeth je naveo atentat na Trumpa i napad na nacionalističkog slovačkog premijera Roberta Fica sredinom maja, kada je umalo ubijen.

“Eskalacija nasilja i agresivnosti zahtijeva da demonstriramo i protestujemo protiv toga”, rekao je Nemeth. “To je neprihvatljivo. To je protiv svega zbog čega je Tušvanjos pokrenut prije 33 godine”.

Campanele, bivši novinar i suosnivač događaja koji se zvanično zove Balvanyos Free Summer University and Student Camp, takođe je nosio papirni zavoj.

Festival Tušvanjos se održava svake godine i Orban ga je često koristio da iznese šire političke ciljeve i program, kao i da apeluje na etničke Mađare u inostranstvu. Na tom skupu je takođe objavio podršku Trumpovoj uspješnoj predsjedničkoj kandidaturi 2016.

Orban će se na ovogodišnjem festivalu obratiti 27. jula.

Procjenjuje se da u sjevernoj Rumuniji živi oko milion etničkih Mađara, stotine hiljada njih sa dvojnim državljanstvom otkako je Orban uložio veliki napor da proširi biračko pravo i druge beneficije mađarskih građana na pripadnike dijaspore.

Mađarski nacionalizam je osjetljiva tema na sjeveru Rumunije i u obližnjoj Ukrajini, gdje je Orban tražio veću autonomiju za etničke Mađare i gdje su mediji na mađarskom jeziku lako dostupni.

Orban i njegova nacionalističko populistička partija Fides dominiraju mađarskom politikom od 2010. Orban i Trump su postali čvrsti saveznici na desnici po pitanjima od imigracije i ruske invazije na Ukrajinu do multilateralizma još od priprema Trumpove prve predsjedničke kandidature prije osam godina.

Orban je bio prvi strani lider koji je podržao Trumpovu kampanju 2016. godine i više puta je izrazio podršku uoči trke 2024. na kojoj će se vjerovatno suočiti s kandidatkinjom demokrata, potpredsjednicom SAD Kamalom Harris.

Trump je nosio pravougaoni zavoj preko desnog uha tokom prošlonedjeljne Republikanske nacionalne konvencije gdje je zvanično dobio nominaciju stranke za predsjednika, što je podstaklo pristalice da stave slične zavoje u znak solidarnosti s Trumpom.