Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saško Todorovski

Opozvan makedonski ambasador u Pragu zbog lažnog predstavljanja supruge

sasko todorovski ss
Foto: Screenshot

Supruga opozvanog ambasadora Todorovskog je profesorica na Univerzitetu “Ćirilo i Metodije” u Skoplju, pravnica i aktivistica za ljudska prava Mirjana Najčevska

Ambasador Sjeverne Makedonije u Pragu opozvan je sa dužnosti, između ostalog, zbog toga što je suprugu lažno predstavljao kao kulturnog atašea.

Šef diplomatije Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je 4. maja na brifingu za novinare da je ambasador Sjeverne Makedonije u Češkoj Saško Todorovski opozvan je zbog “slabosti i nepravilnosti u radu”.

Na pitanje koje su nepravilnosti utvrđene, Osmani je rekao da je, između ostalog, Todorovski lažno predstavljao suprugu kao atašea za kulturu i nije poštovao uputstva Ministarstva vanjskih poslova, piše Radio Slobodna Evropa.

“Utvrđene su nepravilnosti u izvršavanju mandata, nefunkcionalnost, lažno je predstavljao suprugu kao atašea za kulturu i nije poštovao uputstva Ministarstva vanjskih poslova u dužem periodu”, rekao je Osmani na online brifingu sa novinarima.

Naveo je kako procedura njegovog povratka traje nekoliko mjeseci.

Supruga opozvanog ambasadora Todorovskog je profesorica na Univerzitetu “Ćirilo i Metodije” u Skoplju, pravnica i aktivistica za ljudska prava Mirjana Najčevska.

Njegov ambasadorski mandat u Pragu počeo je u martu 2021.