Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nove informacije

On je najtraženiji čovjek na svijetu: “Nestao je, policija ga traži”

Foto: Screenshot/ Mail Online
Rinson Jose

Poduzetnik Rinson Jose (39), koji živi u Norveškoj, a porijeklom je iz Indije, naveden je kao vlasnik firme Norta Global

Vlasnik bugarske fiktivne kompanije Norta Global, navodno odgovorne za prodaju pejdžera koji su eksplodirali širom Libanona, nestao je na dan eksplozije i otad mu se gubi svaki trag, piše Daily Mail.

Poduzetnik Rinson Jose (39), koji živi u Norveškoj, a porijeklom je iz Indije, naveden je kao vlasnik kompanije Norta Global. Jose je u utorak trebao napustiti svoj stan u predgrađu Osla i krenuti na otprije planirani poslovni put. No, njegov primarni poslodavac, norveški medijski konglomerat NHST Media Group, nije mogao stupiti u kontakt s njim te je u srijedu navečer o tome obavijestio norvešku obavještajnu službu, prenosi Jutarnji.hr.

Sljedeći je dan lokalna policija objavila da su pokrenuli “preliminarnu istragu o informacijama koje su izašle na vidjelo”.

“Svjesni smo informacija, ali zasad nemamo komentara o tome”, rekla je glasnogovornica norveške policije u Oslu Unni Grøndal.

U ovom trenutku nema dokaza koji bi ukazivali na to da je Jose namjerno pomogao Izraelu u pronalaženju dojavljivača korištenih za bombardiranje članova Hezbollaha ili da je znao za izraelsku operaciju.

Jose se preselio u Norvešku 2015. nakon dvije godine rada za jednu londonsku firmu. Živi u Oslu sa suprugom i ima norveško državljanstvo, piše The Sun. Njegovi susjedi u tihom predgrađu Osla rekli su za Reuters da ne znaju mnogo o njemu.

No, jedna njegova prijateljica izjavila je za norvešku novinsku stranicu VG da je bila šokirana kada je saznala da ga povezuju s eksplozijama u Libanonu.

“Sviđao se cijelom mom krugu prijatelja. Godinama je čuvao svoju kosu kako bi je mogao donirati oboljelima od raka. Za mene je on čovjek velikog srca”, rekla je.

Norta Global osnovana je u aprilu 2022. godine. Sjedište firme registrirano je u jednoj zgradi u gradu Sofiji gdje je prijavljeno gotovo 200 drugih poduzeća. Kompanija je na svojim službenim internetskim stranicama, prije nego što su obrisane u četvrtak, oglašavala usluge savjetovanja, tehnološke integracije, zapošljavanja i outsourcinga. “Tražite li agilnu firmu da vam pomogne uspjeti ili da pronađe pravo tehnološko rješenje za vas? Ne tražite dalje”, pisalo je na internetskoj stranici koja je imala verzije na engleskom, bugarskom i norveškom jeziku.

Reuters piše da je kontaktirao Josea, ali je on prekinuo telefonski poziv kada je upitan o poslovanju u Bugarskoj.

Prije je mađarski portal Telex ustvrdio da je Norta Global bila direktno uključena u nabavu dojavljivača, tvrdeći da je kompanija “organizirala isporuku i prodala” dojavljivače Hezbollahu. No, zatim je bugarska Državna agencija za nacionalnu sigurnost objavila da bugarska firma nije povezana s nabavom pejdžera.