Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okupili se lideri zemalja regije: Jačanje povjerenja, stabilnosti i pomirenja

brdo brioni4444

Lideri zemalja regije okupili su se danas u Brdu kod Kranja na konferenciji Brdo Brioni proces kako bi razgovarali o jačanju povjerenja, predanosti stabilnosti i pomirenju u regiji Jugoistočne Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Domaćini i inicijatori ovog procesa slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavili su kako je usljed trenutne situacije u Evropi i svijetu, jačanje političkog dijaloga, kreiranje povjerenja i pronalaženja rješenja o svim otvorenim bilateralnim i regionalnim pitanjima prioritetno.

Počasni gost ovogodišnje konferencije je predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier. Konferenciji, osim Pahora, Kitarović i Steinmeiera, prisustvovali i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Filip Vujanović, Kosova Hashim Thaci, Makedonije Gjorje Ivanov, Albanije Bujar Nishani, kao i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Konferencija Brdo Brioni proces je pokrenuta prije pet godina, a prethodno su na njoj, kao počasni gosti, sudjelovali bivši predsjednik Francuske Francois Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel, bivši američki potpredsjednik Joe Biden i drugi.