Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada srbije popustila

Od 1. januara automobili s tablicama Republike Kosovo mogu u Srbiju

kosovske tablice
Courtesy Photo

Kosovske tablice “Ta odluka je naša obaveza iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. koji je potpisao Borko Stefanović”

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je Vlada Srbije danas donijela odluku kojom je od 1. januara omogućeno slobodno kretanje za sva vozila sa Kosova, što je bila njena obaveza iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.

Petković je u izjavi novinarima istakao da je dio odluke i disklejmer kojim se jasno ističe da to ne znači priznavanje Кosova.

Niti da se može tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, prenosi Kosovo onlajn.

“Ta odluka je naša obaveza iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. koji je potpisao Borko Stefanović, a koja se odnosi na RKS tablice i kosovske lične karte, uvođenje kosovskih vozačkih dozvola i rezultat je tadašnjih dogovora i odnosa te vlasti prema Srbima i dijalogu“, rekao je Petković.

Ranije su kosvske vlasti zabranile ulazak vozila iz Srbije koja su imala registarske tablice koje je izdavala Vlada Srbije, a na kojima su bile imena gradova sa sjevera Kosova gdje žive većinom Srbi.

Prošle godine Aleksandar Vučić je pristao također da građani Kosova mogu ulaziti bez ikakvih prepreka u Srbiju koristeći lične karte Republike Kosovo. Također, i građani Srbije sa ličnim kartama koje izdaje ta zemlja nesmetano od tada mogu ući na Kosovo samo sa ličnom kartom.