Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najavio osvetu

Obratio se šef Hezbolaha: Izrael će se suočiti s pravednom kaznom

hasan nasralah hezbolah
Foto: Screenshot/ YouTube

Šef Hezbolaha Hasan Nasralah govorio je danas u Libanu o tome kako namjeravaju odgovoriti nakon vala eksplozija koji je zahvatio jučer tu zemlju.

Poruke Netanyahuu

Podsjećamo, dan ranije je također došlo do masovnih eksplozija pejdžerau kojima je ubijeno 12 osoba, a hiljade povrijeđeno. U jučerašnjem napadu eksplodirali su voki-tokiji boraca Hezbolaha, ali i solarni paneli na kućama. U novim eksplozijama smrtno je stradalo više od 30 osoba, no brojka bi mogla rasti. U dva dana je ukupno više 3000 ranjenih.

“U ime svih onih koji su izgubili članove porodice ili su povrijeđeni, u ime svih onih koji su se borili u ime Gaze, poručujemo Netanyahuu i Gallantu, neprijatelju, da libanska fronta neće nestati prije nego što prestane agresija u Gazi”, naveo je.

“Kažem jasno: bez obzira na posljedice, bez obzira na žrtve, bez obzira na scenarije, nećemo prestati podržavati otpor u Gazi i na Zapadnoj obali i sve oštećene na okupiranim područjima”, dodao je.
Tvrdi kako su ovosedmični napadi diljem Libana bili usmjereni na potkopavanje infrastrukture Hezbolaha. Ističe da je “izraelski neprijatelj” planirao napade kako bi uzrokovao podjele u Hezbolaha.

Odlučniji i snažniji

Potvrdio je da najviši dužnosnici Hezbolaha nisu nosili model pagera koji je eksplodirao. “Naša infrastruktura nije uzdrmana”, kazao je, naglasivši da je umjesto toga “snažna, moćna, koherentna i ne može je uzdrmati takav napad”.

“Neka neprijatelj zna što se dogodilo nije uzdrmalo našu vjeru, odlučnost, spremnost ili infrastrukturu. Naprotiv, to nas je učinilo odlučnijima, snažnijima i nepokolebljivijima. Ako je cilj Izraela bio odvojiti nas od onoga što se događa u Gazi, nije uspio”, poručio je.

Direktno se obratio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, rekavši da Izrael neće moći vratiti svoje građane na sjever zemlje, uz granicu s Libanom, sve dok traju borbe u Gazi.

Nisu otkriveni detalji

“Nećete moći vratiti ljude sa sjevera na sjever… Nikakva vojna eskalacija, nikakva ubistva, nikakvi atentati i nikakav sveopći rat ne mogu vratiti stanovnike na granicu s Libanom”, naveo je.

Najavio je da će ovosedimčni napadi biti suočeni s “pravednom kaznom”. “Neću govoriti o mjestu, vremenu, lokaciji, detaljima. Saznat ćete kada se to dogodi. Obračun će se dogoditi. Detalje nećemo otkrivati ​​sada, jer smo u vrlo osjetljivoj fazi bitke”, završio je Nasralah svoj govor.