Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori u sad

Objavljeni rezultati nove ankete: Još dvije sedmice do izbora – Harris ili Trump?

donald trump kamala harris
Foto: Screenshot/ YouTube
Donald Trump i Kamala Harris

Nova anketa je pokazala da birači imaju mutan pogled na stanje ekonomije i imigracije – i generalno favorizuju Trumpov pristup po ovim pitanjima

Demokratska potpredsjednica SAD-a Kamala Harris ima je marginalnih 46 naprema 43 posto prednosti u odnosu na bivšeg predsjednika republikanaca Donalda Trumpa, uz mrzovoljno biračko tijelo koje kaže da je zemlja na pogrešnom putu, pokazala je nova anketa Reuters/Ipsos.

Vodstvo Harris u šestodnevnoj anketi, koja je zatvorena u ponedjeljak, malo se razlikovala od njene prednosti od 45 naprema 42 posto u odnosu na Trumpa u anketi Reuters/Ipsos koja je obavljena sedmicu ranije, što je učvrstilo stav da je konkurencija izuzetno teška samo dvije sedmice do izbora 5. novembra.

Poruke birača

Obje ankete su pokazale da Haris vodi unutar granice greške, a najnovija anketa pokazuje da je ispred samo dva procentna poena kada se koriste nezaokružene brojke.

Nova anketa je pokazala da birači imaju mutan pogled na stanje ekonomije i imigracije – i generalno favorizuju Trumpov pristup po ovim pitanjima.

Oko 70 posto registriranih birača u anketi reklo je da su njihovi troškovi života na pogrešnom putu, dok je 60 posto reklo da ekonomija ide u pogrešnom smjeru, a 65 posto je reklo isto za politiku imigracije.

Birači su također rekli da su ekonomija i imigracija, zajedno sa prijetnjama demokratiji, najvažniji problemi zemlje. Upitan koji kandidat ima bolji pristup tim pitanjima, Trump je vodio u ekonomiji – 46 prema 38 posto – i o imigraciji sa 48 posto prema 35 posto.

Međutim, Trump je loše prošao po pitanju toga koji kandidat je bolji da se pozabavi političkim ekstremizmom i prijetnjama demokratiji, jer Harris vodi sa 42 prema 35 posto. Ona vodi i kada je pitanju politika abortusa i zdravstvena politika.