Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žestoke borbe

Objavljene ratne karte: Evo kakvo je stanje na istoku Ukrajine?

Foto: X-com

Ruski vojni blogeri tvrde da je Moskva zauzela Levadno i napredovala do južnih rubova Novodarivke, iako ISW navodi da nema vizuelnih dokaza za te tvrdnje.

Ukrajinske snage ponovo su zauzele položaje koje je prethodno bila zauzela Rusija blizu Pokrovska, dok Moskva nastavlja pritisak na taj grad u Donjeckoj oblasti, izvijestio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Borbe na jugoistoku Ukrajine

Rusija je pokrenula ofanzivu prema gradu, koji je ključno cestovno i željezničko čvorište koje se koristi za opskrbu ukrajinskih jedinica na istoku zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane i promoskovski vojni blogeri tvrde da su ruske snage ostvarile uspjehe blizu grada, poput zauzimanja Mihailijke i Cukurine, sela koja se nalaze na jugoistoku, prenosi Index.hr.

Moskva je nastavila ofanzivu istočno od Pokrovska, a jedan izvor je u nedjelju izvijestio da ruske snage počinju koristiti oklopna vozila u napadima te da su pogodile rudnik Koročenka na istočnim rubovima Selidove projektilom zrak-zemlja Kh-38ML.

Ukrajinci vraćaju teritorij

ISW sada navodi da snimke s terena pokazuju ukrajinski napredak jugoistočno od Pokrovska, blizu sela Selidove. “Kijev je ponovo zauzeo izgubljene položaje blizu Selidova, dok su ruske snage nedavno napredovale blizu Torecka, Donjecka i Velike Novoselke”, stoji u izvještaju.

ISW je opisao kako su ruske snage nastavile napade u pograničnom području između Donjecke i Zaporiške oblasti, gdje su ostvarile napredak, iako se čini da to nije dio veće ofanzive.

Informacije s obje strane

Ruski i ukrajinski izvori izvijestili su da su tokom vikenda dijelovi 336. brigade mornaričkog pješaštva i 394. motorizirane pješačke pukovnije Rusije pokrenuli napade blizu Levadina, probivši ukrajinsku odbranu.

Ruski vojni blogeri tvrde da je Moskva zauzela Levadno i napredovala do južnih rubova Novodarivke, iako ISW navodi da nema vizuelnih dokaza za te tvrdnje.