Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Objavljene najnovije ratne karte u Ukrajini: Kod dva uništena grada traju velike borbe

Foto: X

Borbe za Bahmut bile su najintenzivnije krajem 2022. i početkom 2023., prije nego što ga je Rusija zauzela u maju prošle godine

Ruske trupe napredovale su blizu desetkovanih naselja Bahmut i Avdiivka, pokazuju nove ratne karte.

Moskovske snage napredovale su istočno od grada Avdiivka u Donjecku, uključujući dio duž ključne autoceste, u proteklih nekoliko dana, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Borci Kremlja također su “marginalno napredovali” jugozapadno od istočnog grada Bahmuta jučer, procijenio je ISW. Ruski vojni blogeri tvrdili su jučer da je Rusija napredovala sjeverozapadno od Bahmuta i oko sjeverozapadnog predgrađa Avdiivke.

Ukrajinski novinar Jurij Butusov rekao je danas da je Rusija samo 1200 metara od ulaza u grad Avdiivku.

“Razmjeri uništenja su ogromni”, objavio je na Telegramu. “Naši se drže i udaraju svom snagom”, dodao je.

Borbe za Bahmut bile su najintenzivnije krajem 2022. i početkom 2023., prije nego što ga je Rusija zauzela u maju prošle godine. Rusija je započela napad na Avdiivku, jugozapadno od Bahmuta, početkom oktobra 2023. Grad je bio ukrajinsko uporište koje je gotovo desetljeće na prvoj liniji borbi u regiji Donjeck.

Borbe bjesne sjeverozapadno od industrijskog grada, u blizini koksare Avdiivka i sela Stepove, procijenio je ISW. Sukobi su također prijavljeni na jugozapadu i zapadno od Avdiivke u blizini sela Tonenke i Sjeverne, dodao je.

Geolocirane snimke od jučer pokazuju da je Rusija napredovala i sjeverozapadno od Marinke. Marinka je malo naselje jugozapadno od Avdiivke koje je Moskva zauzela krajem decembra.

Ukrajinska vojska priopćila je jutros da su njezini borci “odbili” tri ruska napada u blizini Kliščivke i Bohdanivke, sela sjeverozapadno od Bahmuta i blizu naselja Časiv Jar. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je, pak, da su njegove snage napale nekoliko ukrajinskih brigada oko Kliščivke i Bohdanivka.