Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubistvo vođe hamasa

Objavljena snimka nastala odmah nakon likvidacije Yahye Sinwara: “Ovo je jasna poruka svim našim neprijateljima”

YAHYA SINWAR TIJELO
FOTO: IDF
Likvidiran Yahya Sinwar

Na snimci se vide njegovo tijelo, a u opisu stoji da su vojnici odsijekli kažiprst vođi Hamasa kako bi uporedili otiske s onima koje imaju u svojim bazama podataka

Yahya Sinwar vođu Hamasa ubijen je od strane izraelske snage u Pojasu Gaze, rekao je u četvrtak izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

Sinwar se smatra glavnim umom iza napada na Izrael 7. ooktobra 2023. koji se smatra najgorim terorističkim napada u istoriji Izraela.

“Glavni ubica Yahya Sinwar, koji je odgovoran za masakr i zločine 7. oktobra, ubijen je” od strane vojnika Izraelskih odbrambenih snaga, rekao je Katz u izjavi. “Ovo je veliko vojno i moralno postignuće za Izrael i pobjeda za cijeli slobodni svijet protiv zle osovine ekstremnog islama koju predvodi Iran.”

Sinwar (62) preuzeo je vodstvo nakon ubistva Ismaila Haniyeha

Sinwar (62) je bio vođa Hamasa u Gazi od 2017. i preuzeo je vodstvo nakon ubistva Ismaila Haniyeha u Iranu u julu ove godine.

Izraelske vlasti su rekle da su Sinwara proganjale godinu dana i da se on skrivao, kako tvrde “iza civilnog stanovništva Gaze, i iznad i pod zemljom u Hamasovim tunelima u Pojasu Gaze”. IDF i Izraelska sigurnosna agencija rekli su da su njihove operacije posljednjih sedmica u južnoj Gazi ograničile njegovo kretanje i “dovele do njegove eliminacije” u srijedu.

“Sinwar je umro dok su ga tukli, progonili i dok je bježao – nije umro kao komandant, već kao neko ko se brinuo samo za sebe”, rekao je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant u izjavi. “Ovo je jasna poruka svim našim neprijateljima – IDF će doći do svakoga ko pokuša nauditi građanima Izraela ili našim sigurnosnim snagama, a mi ćemo vas privesti pravdi.”

IDF je prvobitno rekao da “provjerava mogućnost” da je vođa Hamasa bio među trojicom militanata ubijenih u operaciji u Gazi i da rade na potvrđivanju identifikacije putem slika zuba i DNK testiranja.

Izraelska policija je rekla da postoji “definitivna identifikacija” atentata na Sinwara na temelju usporedbe zubnih kartona i podudaranja otisaka prstiju. Objavljena je i video snimka nastala nakon likvidacije Sinwara. Na snimci se vide njegovo tijelo, a u opisu stoji da su vojnici odsijekli kažiprst vođi Hamasa kako bi uporedili otiske s onima koje imaju u svojim bazama podataka.

Benjamin Netanyahu: Važnu prekretnica u padu zle vladavine Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je njegovu smrt kao “važnu prekretnicu u padu zle vladavine Hamasa” u video obraćanju.

benjamin netanyahu
FOTO: Screenshot
Benjamin Netanyahu

Katz je rekao da Sinwarova smrt “stvara mogućnost za trenutno oslobađanje otetih i za donošenje promjene koja će dovesti do nove stvarnosti u Gazi – bez Hamasa i bez iranske kontrole.”

Izraelski predsjednik Isaac Herzog također je rekao u izjavi da Izrael “mora djelovati na svaki mogući način kako bi vratio 101 taoca” koji je još uvijek u Gazi.

Netanyahu je rekao da će onima koji mirno vrate taoce “dopustiti da izađu i žive”.

“Povratak naših talaca, prilika je za postizanje svih naših ciljeva i približava kraj rata”, rekao je.

Joe Biden: Rijetko je bilo vojnih kampanja poput ove

Predsjednik Joe Biden rekao je u izjavi da je uputio osoblje specijalnih operacija i obavještajne stručnjake da “rade rame uz rame sa svojim izraelskim kolegama kako bi pomogli u lociranju i praćenju Sinwara” i drugih vođa Hamasa koji se skrivaju u Gazi.

“Rijetko je bilo vojnih kampanja poput ove, s čelnicima Hamasa koji žive i kreću se kroz stotine milja tunela, organiziranih u više spratova pod zemljom, odlučni da se zaštite bez brige za civile koji pate iznad zemlje”, rekao je Biden. “Danas, međutim, još jednom dokazuje da niti jedan terorist nigdje u svijetu ne može pobjeći pravdi, bez obzira koliko dugo to traje.”

Biden je rekao da je ovo “dobar dan” za Izrael, SAD i svijet, te usporedio reakcije Izraelaca na smrt sa “scenama viđenim diljem Sjedinjenih Država nakon što je predsjednik Barack Obama naredio raciju da se ubije Osama Bin Laden 2011. godine”.

Biden je rekao da će razgovarati s Netanyahuom i drugim izraelskim čelnicima kako bi “raspravljali o putu vraćanja talaca kući njihovim porodicama i okončanju ovog rata jednom zauvijek, koji je prouzročio toliko razaranja nedužnim ljudima”.

Sedam Amerikanaca nalazi se među 101 taocem preostalim u Gazi, od kojih se vjeruje da su četvorica još živi, ​​rekao je Biden.

Kamala Harris: Sinwar ima krvave ruke

Tokom obraćanja na kampanji u Milwaukeeju, potpredsjednica Kamala Harris rekla je da Sinwar ima “krvave ruke” i poručila da “svaki terorist koji ubija Amerikance, prijeti američkom narodu ili prijeti našim trupama ili našim interesima, znajte ovo, mi ćemo uvijek takve privesti pravdi.”

kamala harris
FOTO: Screenshot
Kamala Harris

Godine 1989. izraelski sud osudio je Sinwara na četiri doživotne robije za njegovu ulogu u ubistvu osumnjičenih palestinskih doušnika i planiranju ubistva dvojice izraelskih vojnika.

Sljedeće 22 godine Sinwar je proveo u zatvoru prije nego što je postao jedan od više od 1.000 palestinskih zatočenika oslobođenih 2011. u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita, kojeg je Hamas pet godina držao kao taoca.