Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen video u kojem Afganistanac najavljuje napad u Njemačkoj

afganistanac njemacka

– Ja sam vojnik kalifata i izvest ću mučenički napad u Njemačkoj. Došlo je vaše vrijeme – kazao je u videozapisu, koji je objavila teroristička organizacija Islamska država, 17-godišnji Afganistanac, Muhammad Riyad, držeći nož u ruci, koji je u ponedjeljak navečer nožem i sjekirom napao putnike u lokalnom vozu u Bavarskoj.

Iako je ISIL osnovan u Siriji, Iraku, Libiji i Jemenu, vojnici kalifata doći će k vama. Oni će vas zaklati u vašim matičnim zemljama i u vašim kućama – poručio je Muhammad Riyad prijeteći:

„Sjekire ćemo pretvoriti u bombe i neće biti pošteđeni ni demokratski izabrani predstavnici parlamenta. Da znate da je Islamska država moćna i svugdje će vas dostići. Zaboravit ćete spektakularne napade u Francuskoj jer ja ću se boriti dok sam živ. Ubijat ću ovim nožem, a vaše vratove rezati sjekirama”.

Obratio se i vođi terorističke organizacije Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadiju, riječima: – Prisežem na vjernost. Ako ne mogu biti na dužnosti u Siriji ili negdje drugdje u zemlji kalifata, ubijat ću nevjernike u njihovim matičnim zemljama.

Afganistanac Muhammad Riyad, koji je u Njemačku došao prije dvije godine kao izbjeglica bez roditelja te ga je prije dvije sedmice udomila njemačka porodica, imao je odobren privremeni boravak na dvije godine u Njemačkoj gdje je došao s izbjeglicama tzv. balkanskom rutom. U njegovoj sobi, osim ručno izrađene zastave ISIL-a, pronađeno je i oproštajno pismo ocu.

https://www.youtube.com/watch?v=wWqDK5JBBNg