Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sad

Objavljen identitet atentatora na Trumpa, likvidiran je

trump atentat
FOTO: Screenshot

FBI: Večeras smo imali ono što nazivamo pokušajem atentata na našeg bivšeg predsjednika Donalda Trumpa

Federalni istražni ured (FBI) identificirao je 20-godišnjeg muškarca iz Pennsylvanije kao osumnjičenika koji je pucao na Trumpov predizbornom skupu, objavio je novinar CNN-a na X pozivajući se na izvore.

FBI je identificirao napadača kao Thomasa Matthewa Crooksa (20), iz Bethel Parka, Pennsylvania. Vlasti kažu da je ispalio više hitaca s krova zgrade nedaleko od mjesta održavanja skupa, prije nego što su ga ubili agenti tajne službe.

Thomas Matthew Crooks
FOTO: Twitter
Thomas Matthew Crooks

Napadača su ubilia agenti tajne službe, objavili su američki mediji. Ubijen je jedan posjetitelj skupa, a dvoje je teško ranjeno. Trump je nakon pucnjave ustao s tragovima krvi na licu, a potom je okružen agentima, čini se se, nekoliko puta uzviknuo “borba” dok je mahao sa stisnutom pesnicom.

Iskazi očevidaca pokušaja atentata na Donalda Trumpa govore o tome da se atentator nalazio na krovu zgrade manje od 200 metara od lokacije održavanja skupa.

BBC je putem Google Mapsa rekonstruirao gdje bi se mogla nalaziti ta zgrada i kolika je udaljenost od pozornice.

atentat na trumpa lokacija

Kao što je jasno iz ove fotografije, to je bila samo mala udaljenost od pozornice na kojoj se održavao skup, što dovodi u pitanje organizacije osiguranja skupa.

FBI: Pokušaj atentata

FBI je pucnjavu na skupu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u subotu navečer proglasio pokušajem atentata.

“Večeras smo imali ono što nazivamo pokušajem atentata na našeg bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. To je još uvijek aktivno mjesto zločina”, rekao je specijalni agent zadužen za terenski ured FBI-a u Pittsburghu Kevin Rojek.

Rekao je da vlasti “grozničavo rade na pokušaju identificiranja osobe koja je to učinila i bilo kakvih motiva koji stoje iza toga” i zamolio javnost da se javi sa svim informacijama koje bi mogle pomoći.

Trenutno ne postoji opasnost nakon pucnjave, kazao je.

FBI je poslao istražitelje, timove za prikupljanje dokaza i drugo osoblje iz cijele zemlje, rekao je.

Trump lakše ranjen

Trump je lakše ranjen u napadu na predizbornom skupu u Pennsylvaniji, koji će se istraživati kao pokušaj atentata. 

Nekoliko pucnjeva čulo se otprilike pet minuta nakon što je Trump počeo svoj govor na skupu na otvorenom u gradu Butleru. Iz publike su se čuli vrisci. 

Bivši predsjednik primio se za desno uho kad su na pozornicu nahrupili agenti tajne službe i polegli ga ispod podija te ga zaštitili svojim tijelima. 

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung je rekao da je bivši predsjednik „dobro“.

„Predsjednik Trump zahvaljuje organima reda i hitnim službama na brzoj reakciji tokom ovog gnusnog čina. On je dobro i trenutno je na pregledu u lokalnoj medicinskoj ustanovi“, rekao je Cheung.