Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši američki predsjednik

Obama objavom dolio ulje na vatru: “Isto je učinio i prije četiri godine!”

joe biden kamala harris barack obama
Foto: Screenshot/ YouTube/ Arhiva

Bivši predsjednik Barack Obama pozicionirao se kao nepristrani stariji državnik koji je iznad svih tih unutarstranačkih spletkarenja

Nakon što je američki predsjednik Joe Biden izvijestio svoje najbliže saradnike da će odustati od predsjedničke utrke i podržati Kamalu Harris kao demokratsku kandidatkinju, samo nekoliko trenutaka prije nego što će javno objaviti odluku koju je donio nakon što je 48 sati analizirao ankete i shvatio da mu se put prema pobjedi sve više sužava, mnogi istaknuti članovi demokratske stranke počeli su redati svoje izjave podrške potpredsjednici Harris. No, jedno važno ime iz stranke bilo je itekako vidljivo i namjerno odsutno – bivši američki predsjednik Barack Obama.

Obama je nijednom nije spomenuo u svom odavanju počasti predsjedniku Bidenu, koje je, doduše, bilo vrlo šturo napisano.

“Joe Biden bio je jedan od najuspješnijih američkih predsjednika, kao i moj dragi prijatelj i partner. Plovit ćemo neistraženim vodama u danima koji dolaze. Ali imam iznimno povjerenje da će čelnici naše stranke uspjeti stvoriti proces iz kojeg će izaći izvanredan kandidat”, napisao je Obama, koji je Bidena izabrao 2008. kao svog saradnika, jer je tada rekao da želi nekog starijeg, iskusnijeg ‘sa sijedom kosom‘ i budućim predsjedničkim ambicijama.

Kako prenosi The New York Times, republikanci su njegovu izjavu protumačili kao odbijanje, no ljudi bliski Obami, koji se pozicionirao kao nepristrani stariji državnik, rekli su da ne treba previše čitati između redaka i da Obama nije imao na umu alternativnog kandidata kad je donio odluku da neće odmah podržati Harris.

Obama je, piše NY Times, identičan stav zauzeo i prije četiri godine, kada su Bidenovi pomoćnici izvršili pritisak na njega da podrži rane demokratske izbore, prije nego što je senator Bernie Sanders odustao. Prerano iskazivanje podrške sada bi također bilo politička pogreška, odnosno dolijevanje ulja na vatru i poticanje još više kritika na račun imenovanja Kamale Harris.

Umjesto toga, Obama svoju ulogu u svemu ovome vidi kao pomoć “brzom ujedinjenju stranke nakon što će imati kandidata”, rekla je osoba upoznata s njegovim načinom razmišljanja.

Međutim, Biden je, s druge strane, vrlo ponosan čovjek i nikada nije u potpunosti oprostio Obami što je tiho podržao bivšu državnu sekretarku Hillary Clinton u kampanji 2016. On, naime, i dalje vjeruje da je te godine upravo on mogao pobijediti bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, samo da mu se tada pružila prilika. Nije mu bilo drago ni kad mu je Obama rekao da on ne bi trebao učestvovati ni 2020.

Kako sada zaključuje The NY Times, Obama je želio da ova nedjelja bude posvećena potpuno Bidenu, da to bude proslava njegovih postignuća – i ne osjeća pritisak da djeluje ishitreno, otkriva bivši dužnosnik Bijele kuće koji redovno razgovara s bivšim američkim predsjednikom.