Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Adaptacije u borbi

NYT: Ruska vojska mijenja taktiku na ratištu, naučila je na skupim greškama

ruska vojska
Foto: Screenshot/ YouTube

Intervjui sa 17 ukrajinskih vojnika, jednim ruskim ratnim zarobljenikom, oficirima, stranim borcima i zapadnim dužnosnicima, kao i pregled dokumenata i videa, pokazuju da je posljednjih mjeseci Kremlj do uspjeha, posebno u Bahmutu, djelomično dolazio zbog niza adaptacija u borbi

Posljednjih mjeseci Kremlj je do uspjeha, posebno u Bahmutu, djelomično dolazio zbog niza adaptacija u borbi.

Grupa ukrajinskih vojnika bila je van svog oklopnog transportera samo nekoliko minuta, kada je drvored ispred njih eksplodirao od ruske vatre. Desetak vojnika, poslanih da ojačaju rov, našli su se satima blokirani.

“Nikada nisam vidio toliku vatru, s toliko položaja”, ispričao je jedan vojnik u izvještaju misije koje je dobio The New York Times, prenosi Al Jazeera Balkans.

Jedan ukrajinski vojnik je poginuo, a devet ih je ranjeno u borbi koja se dogodila u martu kod ukrajinskog grada Bahmuta. Ruske trupe, kaže se u izvještaju, pokazale su “visok nivo vještine i opremljenosti”.

Zasjeda je bila dio strpljive, disciplinirane operacije koja je bila u suprotnosti s neurednom ruskom taktikom koja je obilježila veći dio prve godine rata. Bila je to smrtonosna demonstracija da je ruska vojska učila na svojim greškama i prilagođavala se ukrajinskoj taktici, nakon što su ih u početku umnogome potcijenili.

Rusija je osvojila teritoriju rano u ratu, čistom vatrenom moći.

Poboljšali odbranu, artiljeriju i zračnu podršku

Intervjui sa 17 ukrajinskih vojnika, jednim ruskim ratnim zarobljenikom, oficirima, stranim borcima i zapadnim dužnosnicima, kao i pregled dokumenata i videa, pokazuju da je posljednjih mjeseci Kremlj do uspjeha, posebno u Bahmutu, djelomično dolazio zbog niza adaptacija u borbi.

Ruske oklopne kolone, naprimjer, više ne hrle u područja gdje mogu biti brzo oštećene ili uništene. Vojnici češće koriste bespilotne letjelice i probne napade – a ponekad samo viču – kako bi pronašli ukrajinske rovove prije napada. A plaćenička grupa Wagner pokazala je sposobnost nadmašiti ukrajinske branitelje.

Dok počinje svoju dugo očekivanu kotraofanzivu, nastavlja NYT, Ukrajina je dobro naoružana, potpomognuta poboljšanom komunikacijskom tehnologijom te američkim i evropskim oružjem.

Odbrambeni zaokret

No, moskovske snage poboljšale su svoju odbranu, atiljerijsku koordinaciju i zračnu podršku. Ova će poboljšanja, kažu zapadni dužnosnici, najvjerovatnije učiniti Rusiju jačim protivnikom, naročito jer se bori defenzivno. Ovaj odbrambeni zaokret daleko je od početnog ruskog plana za potpunu invaziju i ukrajinski poraz.

Duž linije fronta od otprilike 1.000 kilometara, ruske vojne sposobnosti ostaju neujednačene. Zatvorenici su postali dio njegovih operacija, istaknuvši se u borbi za Bahmut, uprkos nedostatku obuke. Kremlj se sve više oslanja na bespilotne letjelice kamikaze ili klizne bombe koje se bacaju iz zraka, što ukazuje na nedostatak municije, ali i inovativni strateški pomak.

“Pokušavaju pronaći pozadinska komandna mjesta i uništiti ih na velikim udaljenostima”, rekao je Graf, komandant ukrajinske jedinice dronova.

Ruske zračne snage prilagodile su svoju taktiku i municiju, uključujući klizne bombe, za napad na ukrajinske snage bez opasnosti za svoje avione.

“Ukrajinci nisu mogli držati korak”

Američki zvaničnici priznaju da se ruska taktika poboljšala. Ali ti dužnosnici vjeruju, na temelju obavještajnih izvještaja sa ratišta, da je uspjeh u Bahmutu bio osvaren uveliko zahvaljujući Wagnerovoj spremnosti da ubaci zarobljenike u borbu, bez obzira na cijenu života.

Ali vojnici na terenu vidjeli su da se događa nešto drugo.

Vojnici koji se bore za Ukrajinu u Bahmutu opisali su borbu koja je završila puno drugačije od onoga kako je počela. Zatvorenici nisu bili toliko zastupljeni. Umjesto toga, rekli su, Wagnerovi profesionalni borci koordinirali su kopnenu i artiljerijsku vatru na ukrajinske položaje, a zatim ih brzo nadmašili koristeći male grupe.

Dok se ukrajinska teritorija smanjivala na posljednjih nekoliko blokova, naprimjer, ruske snage zasule su artiljerijom zgradu koju drže Ukrajinci. Nekoliko trenutaka nakon što su se povukli, ruske trupe su bile unutra.

“Ukrajinci jednostavno nisu mogli držati korak”, rekao je jedan vojnik strane legije.

Nedostatak sofisticiranosti

Kako bi se suprotstavili ruskoj strategiji, ukrajinske snage u povlačenju su postavili eksploziv.

Izvještaj o misiji iz marta podijeljen sa The Timesom aludirao je na ovu vrstu neprijatelja: “Pretpostavlja se da je to Wagnerova grupa”, stoji u izvještaju.

“Dokaz o dobroj obučenosti.”

“Koristili su efikasnu vatru i manevre”, nastavlja se, opisujući “najbolje opremljene ruske vojnike”.

Američki dužnosnici kažu da, iako je Rusija prilagodila svoju taktiku, njene trupe općenito ne postaju sofisticiranije.

Većina iskusnih ruskih vojnika poginula je na početku rata. Oni koji se danas bore, uključujući slabije obučene nedavno mobilizirane snage, bore se za provođenje ofanzivnih operacija i koordinaciju kretanja velikih vojnih jedinica.

Taktika iz udžbenika

Promjena ruske taktike može se vidjeti i iz nadzora dronovima i iz dubine ukrajinskog rova.

U blizini grada Svatove na istoku Rusije, Ruslan Zubariev, ukrajinski vojnik kodnog imena Predator, rekao je da su Rusi koristili taktiku iz udžbenika kako bi pokušali probiti liniju u februaru.

“Promijenili su taktiku u posljednjih šest mjeseci”, rekao je, opisujući napad koji se oslanjao na određeni stepen strategije.

Četiri dana rusko granatiranje uništavalo je lišće iznad glave kako bi se otkrilo ukrajinske pozicije. Zatim su, rekao je, napredovali s oklopnim transporterom uz koje je bilo desetak vojnika.

Ali, kao pokazatelj granica taktičkih poboljšanja, rekao je Zubariev, Rusi nisu imali dovoljno obavještajnih podataka o lokacijama ukrajinskih rovova. U borbi koja je uslijedila, koju je snimio videom, Zubariev je uspio gotovo sam zaustaviti ruski napad.

“Sve su napravili savršeno”, rekao je. “Ali nešto im nije išlo. Nema dovoljno informacija, kao i uvijek.”

Ruski rovovi bolji od ukrajinskih

Oko istočnog grada Kremina, gdje su se ruske snage ukopale nakon što su potisnute na sjeveroistoku u septembru, obje strane naizmjence pokreću male ofanzivne operacije.

Ruski rovovi često su se pokazali bolje izgrađenim od ukrajinskih rovova, rekli su ukrajinski vojnici.

U izvještaju misije iz marta navodi se da su bunkeri slični “paukovim rupama u vijetnamskom stilu” i “toliko duboki da ih dron ne može otkriti”.

Takvi odbrambeni položaji predstavljat će ogroman izazov, rekao je jedan američki zvaničnik, a prerano je prosuđivati može li ih Ukrajina nadvladati.

Ruska odbrana raspoređena je u slojevima i, uprkos mjesecima neuspjeha i gubitaka, pokazala je odlučnost nastaviti borbu.

Ruska protuzračna odbrana i dalje je jaka, kao i njena sposobnost ometanja radija i obaranja dronova.

Kako ukrajinske snage napreduju, trupe će biti izloženije ruskoj zračnoj podršci.