Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novoimenovani šef Pentagona Mattis: SAD ostaju privržene NATO-u

james_mattis1

Novoimenovani ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) James Mattis stupio je na dužnost i već prvog dana obavio odvojene telefonske razgovore sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, ministrom odbrane Velike Britanije Michaelom Fallonom i kanadskim kolegom Harjitom Sajjanom, javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanom saopćenju Pentagona se navodi kako je Mattis u razgovoru sa Stoltenbergom naglasio kako je NATO izuzetno važan za SAD i kako će Washington zadržati svoju odlučnu privrženost tom savezu.

“Mattis i Stoltenberg su naglasili važnost očuvanja zajedničkih vrijednosti oko kojih je okupljen Sjevernoatlanski savez“, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se navodi i da je novi šef Pentagona Mattis tokom razgovora sa britanskim kolegom Fallonom istakao važnost nastavka vojne saradnje između Washingtona i Londona, te se tom prilikom zahvalio Velikoj Britaniji na tome što u skladu s dogovorom unutar NATO-a izdvaja dva posto budžeta za sektor odbrane.

Tokom razgovora sa kanadskim kolegom Sajjanom, Mattis je kazao kako SAD i Kanada gaje uske veze kroz bilateralnu saradnju, ali i saradnjom unutar NORAD-a i NATO-a.